Radovi u Suhopolju: Dvorac Janković će iduće godine zasjati punim sjajem

Samo devet dana od kada je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić označio početak radova na rekonstrukciji i temeljitoj obnovi Dvorca Janković u Suhopolju i njegovu prenamjenu u Centar za posjetitelje, dva ruševna krila ovog dvorca, više ne postoje.

Bageri su srušili ove dijelove koji su bili potpuno uništeni zbog desetljeća nebrige, a osim toga, lijevo krilo dvorca stradalo je u požaru, nakon kojega ga više nitko nije obnavljao. Zahvaljujući Virovitičko-podravskoj županiji koja je kupila ovaj dvorac, i europskim fondovima od kojih su dobivena sredstva, on će od ruševine postati jedno od najljepših takvih zdanja u ovom dijelu Slavonije.

Jedan od nekad najljepših dvoraca u Slavoniji, koji je godinama stajao zapušten, kojeg je od potpunog urušavanja, spasila Virovitičko-podravska županija, koja ga je prvo kupila, a potom njegovu obnovu i prenamjenu u Centar za posjetitelje prijavila na europske fondove, od srijede je počeo ispisivati ljepšu stranu svoje povijesti.

dvorac2

Rekonstrukcija dvorca Janković, projekta Virovitičko-podravske županije, vrijedna je gotovo 40 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva Europske unije u iznosu od 33 milijuna kuna.
Ovim projektom će se rekonstruirati i obnoviti Dvorac Janković u Suhopolju s ciljem razvoja prepoznatljive turističke destinacije na području Virovitičko-podravske županije. Kada ovaj projekt završi, iduće godine, otvorit će se nova radna mjesta, a Suhopolje će, postati jedno od atraktivnijih mjesta na karti kulturnog turizma, unaprijedit će se upravljanje kulturnom baštinom, osigurati gospodarska korist, razvoj i zapošljavanje lokalnog stanovništva. Osim toga, Virovitičko-podravskoj županiji je prošao i projekt obnove suhopoljskog parka, pa će cijeli ovaj kompleks, kada se završi biti jedno od najreprezentativnijih turističkih lokacija u ovom dijelu Hrvatske.

dvorac11

Nositelj projekta obnove Dvorca Janković u Suhopolju i njegova prenamjena u Centar za posjetitelje, je Virovitičko-podravska županija. Izradila ga je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a projektni partneri su: Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Gradski muzej Virovitica i Općina Suhopolje.

Izvođač radova je Radnik iz Križevaca, nadzor provodi tvrtka CIP iz Virovitice, nositelja projekta je Virovitičko-podravske županije. Inače, autori arhitekture su tvrtka 3LHD d.o.o. iz Zagreba. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

dvorac suh1

[g-gallery gid=”411875″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content