SŠ Marka Marulića Slatina ostvarila 3. mjesto na orijentacijskom natjecanju GLOBE škola

Osnovna škola Zadarski otoci u Zadru bila je domaćin 20. Državne smotre GLOBE škola u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu. Srednja škola Marka Marulića Slatina sudjelovala je po četvrti put na Smotri predstavljajući projekt „Na vrućem asfaltu i tlu“ te sudjelujući na orijentacijskom natjecanju. Učenice Gordana Borotić, Lara Fotez i Lara Grahovac na orijentacijskom natjecanju ostvarile su 3. mjesto.

Dvadeseta Državna smotra GLOBE škola održala se od 15. svibnja do 17. svibnja 2017. u turističkom naselju Borik gdje su učenici predstavili rad škole u GLOBE Programu za nastavnu godinu 2016./2017. Istraživački projekt „Na vrućem asfaltu i tlu“ predstavljen je drugim sudionicima Smotre. U sekciji atmosferska mjerenja projekt je obuhvaćao utjecaj Sunčevog zračenja i naoblake na zagrijanost površine asfalta i tla. Učenici su mjerili površinsku temperaturu asfalta i tla u školskom dvorištu i na Vidikovcu uzimajući u obzir i razliku u nadmorskoj visini. Rezultati mjerenja su obuhvaćali zimsko razdoblje 2016. i 2017. godine.

Drugi dan Smotre bio je rezerviran za orijentacijsko natjecanje učenika srednjih i osnovnih škola. Učenici su, uz potrebno znanje iz GLOBE Programa, na pojedinim točkama mjerili atmosferska, hidrološka i fenološka obilježja karakteristična za dalmatinsko podneblje. U kombinaciji s brzinom i znanjem Državno povjerenstvo Smotre sastavlja ljestvicu službenog poretka učenika osnovnih i srednjih škola iz GLOBE Programa za nastavnu godinu 2016./2017. Učenice Gordana Borotić, Lara Fotez i Lara Grahovac su, zajedno s mentorom Matijom Goslerom, voditeljem GLOBE Programa za Srednju školu Marka Marulića Slatina, ostvarile 3. mjesto u ukupnom poretku orijentacijskog natjecanja GLOBE škola za srednje škole u nastavnoj 2016./2017. godini.

Uz slogan, „Da nam priroda bude blistava kao platina, tu su GLOBE učenici Marka Marulića Slatina“ učenici su sklopili nova poznanstva s drugim GLOBE školama, a voditelji GLOBE Programa dogovorili daljnje zajedničke aktivnosti u provedbi istraživačkih radova i međunarodne suradnje sa drugim GLOBE školama izvan Hrvatske.

(www.icv.hr, mg; Foto: Matija Gosler)

[g-gallery gid=”410213″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content