Svećenik Julije Bürger i njegovo vrijeme – Predstavljanje Zbornika radova

Dvodnevni znanstveni skup Svećenik Julije Bürger i njegovo vrijeme (1885. – 1944.), koji je održan u Slatini početkom mjeseca studenog 2016. godine, bio je povod i temelj izdavanja Zbornika radova koji su zajednički priredili Župa svetog Josipa, Župa blaženog Ivana Merza, Požeška biskupija, Virovitičko-podravska županija, Grad Slatina, Općina Voćin i Matica hrvatska Ogranak Slatina.

Veliki kulturni događaj započeo je nastupom crkvenog zbora s pjesmom posvećenom svom zaštitniku svetom Josipu, a potom je Oliver Jukić, u ime organizatora, predstavio program večeri u prepunoj kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta. Promotori Zbornika bili su docentica doktorica Jasminka Najcer-Sabljak, povjesničarka umjetnosti, dosadašnja zaposlenica Muzeja likovnih umjetnosti a odnedavno i docentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i Jure Krišto profesor doktor znanosti, sveučilišni profesor i znanstveni savjetnik u mirovini.

Cijenjeni skup pozdravili su velečasni Dragan Hrgić, župnik Župe svetog Josipa, gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Zorica Varga i obnašateljica dužnosti županice Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak.
Prigodnim programom nastupili su pjevački zbprovi KUU Voćin i KUD Dika i na kraju, kao gosti iznenađenja, Dominik Hrgić, saksofon i Sara Mojzeš, klavir.

Završnu riječ imala je profesorica Dragica Šuvak, ravnateljica Zavičajnog muzeja kojoj je u znak zahvalnosti za veliki trud u ovom projektu kao i sveukupnom radu u znak priznanja poklonjen Apostolski blagoslov Pape Franje koji joj je uručio velečasni Mladen Štivin, dekan Slatinskog dekanata.

(www.icv.hr, žf; foto: Ž.Felbar)

[g-gallery gid=”410226″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content