“Vražje kolo” na teniskim terenima Didon na Vegeški

Dust devil u nekom slobodnom prijevodu “ Vrzino, vražje kolo ili Tasmanijski Đavao” je pojava koja samo svojim vertikalnim rotiranjem sliči tornadu ili pijavici. Možemo i sami to vidjeti u jesen kada se otpalo lišće vrti u krug i pravi mali vrtlog sa prašinom. Dust devil ipak najljepše izgleda kada se pojavi iznad suhe zemlje ili pijeska pošto tada stvori uistinu impresivan vrtlog prašine koji se nekad izdiže i do 1 km visine, a može biti i do 10-ak metara u širini, ali uglavnom je mnogo manji.

Jedno takvo “kolo” pojavilo se u nedjelju i na teniskim terenima TK Didon na Vegeški.

Formira se kada prilikom vrućeg ljetnog dana pri tlu postoji jaka konvekcija. Ako je smicanje vjetra pri tlu dovoljno jako, stupac vrućeg zraka koji se diže može razviti ciklonalno gibanje. Dust devil je uglavnom bezopasan, nije zabilježena nikakva materijalna šteta od njega (ako izuzmemo stolice ili suncobrane koje odnese par metara kada se pojavi na plaži), mada ipak nije preporučljivo prilaziti velikom dust devilu pošto on ima snagu usisavanja čovjeka. Dust devil se ne smatra tornadom (pa stoga niti pijavicom) jer nastaje pri vedrom vremenu i nije povezano s oblakom.

Slično dust devil imamo i snow devil koji je mnogo rjeđa pojava a događa se kada se javi vrtložno kretanje iznad snježnog pokrivača, pa ako je snijeg prašinast (suh) onda stvori zaista fenomenalan vrtlog. (www.icv.hr; kp; foto: Mario Đ.)

18739683 1300679996710918 6662222390522117010 n

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content