FOTO: Sablasni prizori na poljima u Vukosavljevici – Olujno nevrijeme nanijelo milijunske štete poljoprivrednicima

Jučerašnje nevrijeme koje je poharalo općinu Špišić Bukovicu nanijelo je milijunske štete poljoprivrednicima. Jaki nanosi vjetra uz kišu i led su sve rušili ispred sebe, a sinoć se u Vukosavljevici nije spavalo. Najviše je nastradao OPG Komar vlasnika Dinka i Marije kojima je jaki vjetar potrgao svih 25 plastenika.

MG 5802Kompletni plastenici su uništeni. Sve što imamo je otišlo u nepovrat – govori Marija koja ove godine nije osigurala svoju proizvodnju jer je ogorčena na osiguravajuće kuće jer, kako ističe, kada smo god osiguravali zemljišta, davali su nam sve moguće kompenzacije, a novce nikad nismo dobili. Osiguranja su ta koja vuku u svoju korist, a ne našu. Marija i Dinko povrće uzgajaju već 19 godina, a ovakvo nešto im se još nikada nije dogodilo.

– Nevremena su nam znala potrgati plastenik ili dva, ali ovo nikad nismo doživjeli – u plaču nam govori Marija Komar koja osim paprike u plasteniku i vanjskoj proizvodnji još sadi i kukuruz, koji je također nastradao, te batat, grah i kupus koji je potopljen. Prema njezinim riječima, šteta doseže iznad milijun kuna.

MG 5805Miroslav Komar, vlasnik OPG-a iz Vukosavljevice, također se ne sjeća ovakvog nevremena koje je u samo 10 minuta slomilo sve što se moglo slomiti.

– Stradali su nam gotovo svi plastenici i vanjska paprika je kompletno uništena. Teško je procijeniti kolika je šteta, no po mom mišnjenju ona minimalno iznosi oko 100 000 kuna. Najveća je šteta što će ta paprika izgorjeti jer nije navikla na sunce. Upravo popravljamo plastenike i poravnavamo one koji nisu bili jako povijani. Vjetar opet puše i ne možemo pokrivati plastenike jer i dalje trga i lomi najlon. Moramo prvo sanirati štetu plastenika, odnosno popraviti ih, a onda ćemo brati što je ostalo – rekao nam je Miroslav koji se pripremio za branje paprike, a prikolicu koja se nalazila pokraj plastenika, vjetar je odnio čak 20 metara dalje.

MG 5854Pokraj njega nalazi se zemljište koje obrađuje Tomislav Jarnjak, vlasnik OPG-a Dokić-Jarnjak. Nismo se nadali tolikoj šteti. Poslijepodne je bilo sparno i vidjeli smo da dolaze mračni oblaci, no zatim su počeli strašni udari vjetra. Kada se vrijeme smirilo, išli smo vidjeti stanje na polju gdje je bila katastrofa. No, mi smo najbolje prošli od naših susjeda kojima su cijele kulture otišle u nepovrat. Nadamo se da će se nešto oporaviti i pobrati da pokrijemo barem neke troškove. Od osam hektara zemlje, na većini je posađena paprika. Osim nje, velikim nanosima vode, uništen je i kupus, no vidjet ćemo hoćemo li nešto moći izvući – ističe Tomislav Jarnjak.

Ništa bolje nije prošao ni OPG Kruno Kovačević kojemu je oluja “sravnila” čak 56 plastenika!

19622605 1260587514050833 934693559 nSva područja pogođena nevremenom obišao je i obilazi načelnik općine Hrvoje Miler, kojega smo zatekli u polju, a rekao nam je kako je ovo nezapamćena šteta u općini Špišić Bukovici i Vukosavljevici.

MG 5787– Na svim plastenicima koji se nalaze u Vukosavljevici je gotovo 100-postotna šteta. Također, nastradala je i vanjska proizvodnja. Oformljena je komisija koja je zadužena za procjene i ona će izaći na teren čim se prijave štete. Sugerirali smo svima koji su imali štete na svojim usjevima da dođu u općinu i da prijave. Sugerirat ćemo Županiji da proglasi elementarnu nepogodu, ili za poplavu, vjetar ili led. Izaći ćemo u susret svim poljoprivrednicima da im pomognemo koliko god možemo – rekao je Miler.

MG 5876Osim poljoprivrednih usjeva, nastradalo je i nogometno igralište u Vukosavljevici gdje su se iz korijena odlomile dvije velike breze te potrgale ogradu i pale su na gol. (www.icv.hr, vle; Fotografije: Matija Rođak)

[g-gallery gid=”417124″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content