Klub mladih Virovitica poziva vas na “90’s & 00’s party”

Počelo je ljeto, a počeli su i partiji na otvorenom. Klub mladih Virovitica vas poziva na početak sezone partijanja povratkom u prošla vremena kada se u Virovitici razbacivalo na najveće svjetske popularne hitove! Tako se u subotu 24. lipnja na Vegeški održava 90’s % 00’s party od 22:00 do 03:00 sati. Ulaz je besplatan!

90’s

Popularna glazba u 1990-ima je nastavak teen pop i dance-pop trendova koji su se pojavili u sedamdesetim i osamdesetim godinama. Hip hop je rastao i nastavio biti vrlo uspješan u desetljeću, uz nastavak zlatnog doba žanra. Osim rap-a, reggae-a, suvremeni R&B i urbana glazba općenito su ostali iznimno popularni tijekom cijelog desetljeća.

Urbana glazba u kasnim osamdesetima i devedesetim godinama često se uklapala u stilove kao što su soul, funk i jazz, što je rezultiralo fuzijskim žanrovima kao što su new jack swing, neo-soul, hip hop soul i g-funk.

-> Michael Jackson, Whitney Huston, Mariah Carey, Lauryn Hill, Dr. Dre, The Notorious B.I.G, 2pac

Slično 1980-ih, rock glazba je također bila vrlo popularna tijekom devedesetih godina. Pojavili su se britpop, industrijski rock i druga alternativna rock glazba i preuzela kao najpopularnija glazba desetljeća, kao i punk rock, ska punk i nu metal. Alternativna rock glazba ušla je u glazbeni mainstream i mnogi alternativni bendovi postali su komercijalno uspješni tijekom devedesetih godina.

-> Nirvana, Alice in Chains, Red Hot Chili Peppers, Foo Fighters, Guns N’ Roses, Metallica

Elektronska glazba, koja se osamdesetih godina popularizirala, postala je popularna 1990-ih. House i techno od osamdesetih godina postigli su međunarodni uspjeh u ovom desetljeću, kao i novi elektronski žanrovi kao što su trance, happy hardcore, drum and bass, intelligent dance i trip hop.

00’s

Za razliku od mnogih prošlih desetljeća, 2000-te godine ne obilježava stvaranje ili nastajanje mnogih stilova. Ipak, prepoznatljivi elementi koji se mogu pripisati desetljeću s glazbene točke gledišta, su uobičajena i mainstream upotreba softvera Auto-Tune, kao i uspon interneta, programa za reprodukciju medija kao što su iTunes i YouTube. Hip hop je dominirao popularnom glazbom početkom 2000-ih.

-> Eminem, OutKast, The Black Eyed Peas, Missy Elliott, 50 Cent, Kanye West

Suvremeni R&B bio je jedan od najpopularnijih žanrova desetljeća (osobito početkom i sredinom 2000-ih), koji je tijekom desetljeća bio neizmjerno popularan s umjetnicima kao što je Usher, koji je proglašen No1. umjetnikom desetljeća, a imao je i najveći broj pjesama i najviše tjedana na prvom mjestu u desetljeću. Beyoncé je proglašena najuspješnijom ženskom umjetnicom desetljeća, zajedno s Rihannom koja ima drugi najveći broj pjesama desetljeća. Godine 2004. na Billboardovom vrhu Hot 100 bilo je 15 R&B singlova od top 25 singlova.

-> Destiny’s Child, Beyonce, Chris Brown, Rihanna, Jennifer Lopez, Mary J. Blige

Popularnost popa prenesena je s kraja 1990-ih koji dominira ljestvicama u ranijim godinama desetljeća.

-> Britney Spears, Christina Aguilera, Justin Timberlake, Kylie Minogue, Anastacia

Zbog popularne pop glazbe, rock je do kraja desetljeća doživio smanjenu prisutnost na top 40 glazbenim ljestvicama, iako se kao žanr i dalje dobro prodavao. Iz istog razloga raste popularnost Soft Rocka, Pop Rocka i Pop Punka.

-> Coldplay, Norah Jones, Alicia Keys, Green Day, Blink-182, Avril Lavigne

(www.icv.hr, Facebook)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content