“Kralj vlakova”: Makete Goranu Dencu nisu samo hobi, nego i strast

Maleni međugradski vlak, smješten na maketi u zgradi željezničkog kolodvora u Virovitici, prvi je kojim ljudi upravljaju uz pomoć virtualne stvarnosti. Na sebi ima malene kamere čija se slika prenosi na televizor i tablet kako bi “strojovođe” vidjeli kuda voze.

Uskoro će dobiti i virtualne naočale, a tu je ideju nedavno predstavio Goran Denac (36), veliki zaljubljenik u vlakiće i maketiranje. On i njegovi prijatelji najzaslužniji su što taj grad danas ima jedinstvenu izložbu u ovom dijelu Europe – “Virovitica voli vlakove”. Na prvom katu kolodvora smjestili su oko 3000 različitih modela vlakova, autobusa, tramvaja i ostalih modela. U nekoliko soba smjestili su puno manjih maketa, a svima je najzanimljivije što se nekima može upravljati.

vlakici vtc goran denac– S izložbom smo krenuli u kolovozu 2015. Kako bismo prostore doveli u red, četiri mjeseca smo samo čistili prostorije. Imamo detaljan popis svih modela jer nam ih je jako teško izbrojiti – počeo je priču Denac.

Ladice i police pune su modela koje zasad nemaju gdje izložiti. Među njima je i zbirka od 30-ak tramvaja koja još čeka dan kad će je vidjeti prvi posjetitelji.

Gotovo 80 posto svih vlakića su Goranovi. U njih se, kaže, zaljubio kao 6-godišnjak. Cilj mu je bio skupiti što više povijesnih kompozicija koje su nekad vozile našim krajem. Prvo ih je čuvao doma, no zbog malog prostora sve je preselio. Tako su na dioramama izloženi modeli Jugoslavenskih željeznica i Hrvatskih željeznica, ali i oni romantični, kao što su Orient Express i drugi.

U slaganju, inovacijama i popravcima Dencu pomažu i animatorica Ivana Horvat, policajac i ljubitelj vlakova Robert Bogović te umirovljenik Krunoslav Vargović. Stručni savjetnik im je Varaždinac Vedran Kovačić.

– On jako puno zna o vlakićima i cijelo vrijeme prati ponudu modela na internetu. Bez njega bismo teško našli dijelove koji nam nedostaju – kaže Denac.

vlakici vtc 2Da sve to ima smisla, potvrdili su i brojni školarci koji redovito u grupama posjećuju izložbu. Ulaznica se ne naplaćuje, no primaju donacije koje služe za održavanje modela te izradu i dodavanje novih stvari. Kako bi mališani dobili “dozvolu” za igranje s maketama, prvo moraju izaći na terasu na kojoj se nalazi električni vlakić. Strojovođe pripravnici tu dobiju palicu i kapu, a nakon završenog tečaja i diplomu. Nakon polaganja smiju na drugu maketu, na kojoj kompozicijama upravljaju pomoću tableta. Kad savladaju nju, mogu do najveće makete koja zauzima cijelu sobu. Ima 155 metara pruge i 55 skretnica. Svi vlakići koji njome voze su osvijetljeni te ispuštaju zvukove i paru.

Sav taj trud prepoznali su domaći i strani maketari koji stalno zovu Gorana ne bi li u Virovitici izložili svoje makete. Tako je prostor našao i dvorac Hogwarts iz romana o čarobnjaku Harryju Potteru. Nedaleko od njega izložen je i orahovački Ružica-grad s jezerom. Na polici imaju i autobusni kolodvor koji krase hrvatski autobusi.

– U zbirci imamo 50-ak autobusa i mnogi su unikati. Prijevoznici su oduševljeni – priznao je Denac.

Cijeli tekst pročitajte ovdje…   (www.24sata.hr, foto: 24sata & Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content