Održana regionalna konferencija „Dan hrvatskih financijskih institucija“

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, uz partnerstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, u Osijeku je, 06. lipnja 2017. god., održana regionalna konferencija „Dan hrvatskih financijskih institucija“.

„Hrvatsko gospodarstvo već treću godinu zaredom nastavlja s rastom. Nove izmjene poreznog sustava dobrodošle su hrvatskom gospodarstvu, a paralelno treba provoditi reformu obrazovnog sustava, reformu pravosuđa, državne i javne uprave, što su pretpostavke bržega gospodarskog razvoja“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, otvarajući Konferenciju.

Burilović je ocijenio da je postojeći rast BDP-a zadovoljavajući, ali da treba težiti rastu od četiri do pet posto, kako bi se uistinu moglo govoriti da Hrvatska intenzivnije kreće smjerom gospodarskog razvoja. „Planirani projekt Slavonija za pet županija, u vrijednosti od 2,5 mlrd. eura iz fondova EU uvećan za novac iz proračuna, donijet će brze rezultate za oporavak slavonskoga gospodarstva“, kazao je Burilović.

Ova Konferencija sastavni je dio projekta Dan hrvatskih financijskih institucija, koji se održava dva puta godišnje kao središnje događanje u Zagrebu i kao regionalno događanje u jednom od gospodarskih središta RH. Središnja tema, a ujedno i drugi naziv događanja, bio je Kvalitetnim izvorima financiranja do pozitivnih ekonomskih trendova u Slavoniji.

Prva panel rasprava, u kojoj su sudjelovali: Nataša Drvenkar, docentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, Vinka Ivanković, predsjednica HGK – Županijske komore Vukovar, Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, te Dubravka Jurlina-Alibegović, znanstvena savjetnica Ekonomskog instituta u Zagrebu, prikazala je gospodarska kretanja i razvojnu poziciju slavonskih županija te odgovorila na pitanje kako aktivirati razvojne potencijale. Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore, imao je uvodno izlaganje na temu: „Županije – velike gospodarske razlike u malom prostoru: trendovi u Slavoniji“.
„Kada se četiri slavonske županije stave u regionalni kontekst EU, od 1342 NUTS 3 statističke regije EU, one se nalaze u 2,5% najmanje razvijenih regija EU“, istaknuo je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Druga panel rasprava, u kojoj su sudjelovali: Saša Bukovac, direktor Sektora za analize Agencije za plaćanja u poljoprivredi, Ivan Jandrić, član Uprave Addiko Bank d.d. i predsjednik Udruženja banaka HGK, Krešimir Frančić, direktor Croatia osiguranja d.d., te član Udruženja osiguravatelja HGK, Hrvoje Galičić, savjetnik Uprave HBOR-a, Ante Nevistić, direktor Inspecto d.o.o. i Marica Jug, OPG Alojs Jug, objasnila je ulogu financijskih i državnih institucija u gospodarskom sustavu te njihovu potporu poslovnim subjektima, posredstvom različitih programa i proizvoda.

Za predstavnike financijskih institucija i financijskog sektora ovo je bila prigoda da u izravnom kontaktu s korisnicima usluga pronađu optimalna rješenja za kvalitetno financiranje projekata te da učvrste postojeću suradnju. Konferenciji su bili nazočni i predstavnici poslovne zajednice Virovitičko-podravske županije. (hgk, revo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content