Sjećanje na Milana Nikolića – ljubiteljima krimića na raspolaganju dva nova naslova

Bio je novinar, kritičar, špijun, boem. Rođeni Osječanin,veći dio svog života proveo je u Virovitici, u kojoj ga mještani pamte kao magičnu, zanimljivu i nadasve mističnu osobu. Riječ je o Milanu Nikoliću, začetniku detektivskog i špijunskog književnog žanra.

Tribina i sjećanje na ličnost o kojoj se s poštovanjem u Virovitici govori, a među ljubiteljima krimića u novim generacijama ponovno otkriva, održano je u utorak u Gradskoj knjižnici i čitaonici u organizaciji SINKO-a – Studijskog instituta za novinarstvo, kulturu i obrazovanje iz Virovitice. Na tribini su govorili dr.sc. Vinko Brešić, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, čuvar Nikolićeve baštine, književnik Branislav Glumac, koji je bio prijatelj ovog velikog književnika te publicist i urednik Veljko Krulčić, zaslužan za objavu Nikolićevih romana.

U vrijeme kad se o krimićima govorilo kao o “parfemiziranom smeću”, ali koje se itekako čitalo ispod klupe, on je utabao put ovom žanru u Hrvatskoj i šire, potpisujući se na svoja djela imenom i prezimenom, ne skrivajući se od javnosti. A ona ga je nagradila – u vrijeme bivše Jugoslavije, njegovi su romani prodavani u nakladi većoj od pola milijuna primjeraka, istaknuli su govornici. U povodu Sjećanja predstavljena su i dva krimića. “Sive priče”, dosad su bile neobjavljeni rukopis Milana Nikolića, koji donosi u izdavač, virovitički Mikešland, dok roman “Špijun X javlja”, koja je treće izdanje romana, ali prvi put na ijekavici u Hrvatskoj, donosi izdavač Vedis iz Zagreba.

Tekst u cijelosti o liku i djelu te Sjećanju na prvog hrvatskog pisca krimića i detektivskih romana pročitajte u novom broju Virovitičkog lista.

(www.icv.hr, mlo, foto: Marija Lovrenc)
[g-gallery gid=”416235″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content