Svjedočanstvo automehaničara o tajnama ispod haube – miševi u farovima i crvi u pretincu za rukavice

Tajne haube skrivaju svašta – iskustvo je virovitičkih automehaničara koji danomice čiste, popravljaju, izvlače i spašavaju dijelove automobila koje im vlasnici dovoze na popravak.
– Jednom smo imali slučaj u kojem su se vlasnicima automobila miševi uselili u farove. Sakupljali su hranu od psa, komade tkanine i slično te stvorili pravo malo gnijezdo u farovima. Miševi su već dobili potomstvo kada smo otkrili da su oni krivac što svjetla ne rade. Pregrizli su žice, automobil je stao na cesti i dovezli su ga u radionicu – priča automehaničar Siniša Tomašek iz Virovitice.

TOPLO GNIJEZDO
Gotovo svaki vlasnik limenog ljubimca imao je problema s kunama ili mačkama, koji u automobilima vide sklonište. No miševi i druge male životinje prava su napast, što se tiče cijevi i drugih otvora. Oni su im, iskustvo je virovitičkih automehaničara, omiljena mjesta. Čišćenje klimatizacijskog sustava ili generalni pregled automobila otkriju cijelu simbiozu limenog ljubimca i neželjenih podstanara, ako već ne naprave takvu štetu da je vlasnici primijete na vrijeme.
– Gospođa nam je došla jer nije mogla podnositi neugodan miris koji je dolazio iz rešetki za ventilaciju – o konkretnom slučaju govori nam automehaničar Siniša. – Rekla nam je da je čula udarac kada je upalila klimu, ali da nije primijetila ništa drugo sporno. No, nakon nekoliko kilometara vožnje, automobil je stao, a mi smo otkrili da je problem bio miš koji je nesretno završio. Nužno je odmah očistiti i dezinficirati cijeli sustav jer ostatci životinja i njihovog izmeta jednako poput gljivica, plijesni i bakterija mogu biti opasni po zdravlje putnika – ističe iskusni automehaničar Siniša.

automehaničari1 Custom

ZABORAVNI VLASNICI
No, nisu samo neželjene životinje uzrok propadanja i štete na automobilima. Jedan od razloga je i zaboravljivost vlasnika. Osim hrane, pića, odjeće, starih novina, boca i drugih predmeta, automehaničari pamte i slučaj u kojem je pretinac za rukavice bio pun – crva.
– Jednom smo pronašli larve i crve koji su ribiču trebali poslužiti za pecanje, a umjesto toga ostali su zaboravljeni. Ja ih nikada neću zaboraviti jer mi je nakon popravka tog automobila kombinezon bio pun crvi, mravaca i drugih životinja. Još jedan slučaj koji ćemo svi pamtiti jest automobil koji je vlasniku služio da u njemu žive – koze – o neobičnim radnim danima ispričao nam je automehaničar Siniša Tomašek.
(www.icv.hr, mlo, Foto: Marija Lovrenc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content