VIROVITIČKI LIST: Uloga radnog terapeuta – Sven (4) kroz igru uči vještine potrebne za samostalan život

Rođenje djeteta, najljepši dan u životu svakog roditelja, ponekad zasjene trenuci koji će obilježiti njihov, ali i djetetov život, a na koje nisu mogli utjecati. Upravo to se dogodilo Ani Galic Sambol koja je svog sina Svena zbog komplikacija u trudnoći rodila čak 15 tjedana prije termina. Prijevremeni porod Svenu je “ukrao” dragocjeno vrijeme u kojem bi se njegovo malo tijelo i svi organi pravilno razvili.

SVAKI NAPREDAK – ZNAK NADE
Sićušni Sven rođen je sa svega 720 grama i dijagnosticirano mu je čak desetak ozbiljnih zdravstvenih teškoća. Neke su zbog pravovremene i kvalitetne intervencije nestale, dok su druge još uvijek prisutne. Budući da je pri porodu imao krvarenje u mozgu, ostao je bez kisika i zbog toga je reanimiran. Posljedice teškog poroda odrazile su se na njegovo cjelokupno zdravlje, od problema s govorom do problema s pažnjom i koncentracijom. Roditelji su, u želji da Sven bude što samostalniji, na vrijeme potražili pomoć radnog terapeuta.
– Na radnu terapiju krenuli smo u KBC Osijek prije godinu dana, budući da tada u Virovitici još uvijek nije bilo radne terapije – objašnjava mama Ana te ističe kako je zadovoljna stručnjacima koji su Svenu pomogli da se otvori prema njima i drugima. Svaki napredak značio je novu nadu za roditelje, iskustvo je Ane, koja kaže da je najgori osjećaj nemoći, “kada ne znaš kako pomoći djetetu, a vidiš da problem postoji”.

IMG 4338 Custom

UČENJE KROZ OSMIŠLJENU IGRU
Ona više nema straha jer otkako je otvoren Kabinet za procjenu i poticanje razvoja “Sretno dijete” Sven ima mogućnost vježbati s radnim terapeutom i u Virovitici. Već dva mjeseca radna terapeutkinja, osnivačica Kabineta, Marija Grgić uči Svena vještinama koje su mu potrebne za svakodnevni život. Od razvijanja socijalnih vještina do vježbi motorike, a sve to kroz točno preciziranu i osmišljenu igru. Trud je urodio plodom jer, prema riječima mame Ane, četverogodišnji Sven sada već pokazuje značajne rezultate. – Pomaci se vide. Suradljiviji je, samostalniji, zainteresiraniji za zbivanja oko njega, u njegovoj okolini, sretniji, emocionalno pristupačniji – govori Ana. A ističe i ono najvažnije, Sven se veseli odlasku na terapije.

IMG 4332 Custom Fotor

VIDLJIVI PRVI REZULTATI
Dostupnost radne terapije u Virovitici uvelike je olakšala život i obitelji Sokolović, čija je beba rođena 9 tjedana prerano. U Kabinet “Sretno dijete” prvi put su došli za vrijeme Neurorazvojnih dana te su odmah ostvarili pozitivan odnos s Marijom, ali i vidjeli rezultate. – Kada smo došli doma nakon početne procjene i vježbanja s Marijom, malena je počela pokazivati velike rezultate – govori tata Ivan. Hipertonus zbog kojeg se beba izvijala u lijevu stranu već nakon prvih vježbi se smanjio. – Čim smo je stavili u krevetić, ona je glavu stavila na desnu stranu, odnosno počela je rješavati problem s hipertonusom – tata Ivan zadovoljno opisuje prve rezultate rada s radnim terapeutom.

FITNESS ZA BEBE I OBRASCI POKRETA ZA ONE BEZ TEŠKOĆA
Pomoć radnog terapeuta mogu potražiti i roditelji djece bez teškoća. Naime, savjeti koje mogu dobiti od velike su pomoći pri poticanju pravilnog senzomotoričkog i kognitivnog razvoja i općenito su primjenjivi. – Pravilan senzomotorički razvoj utječe na to kako će dijete kasnije u životu sjediti, pratiti nastavu i održavati koncentraciju, kako u školi tako i tijekom aktivnosti svakodnevnog života – ističe Marija Grgić. Jednako je važan razvoj igre, jer je upravo način na koji se dijete igra pokazatelj kako ono funkcionira, kako se razvija i je li razvoj očekivan u skladu s dobi. Da bi potražili pomoć radnog terapeuta, ne treba čekati pojavu prvih problema i komplikacija u razvoju. – Treba prevenirati komplikacije, jer će tada poticanje razvoja ići lakše, brže i uspješnije – tvrdi Marija.

ml radni foto3 Fotor

Tako je Jelena Kolesarić Škorić, majka devetomjesečnog Nikole, odlučila doći kod Marije kako bi joj dala savjete za poticanje Nikolinog senzomotoričkog razvoja. – Odlučili smo doći na tretman kako bismo saznali kako se igrati s njim i tom igrom poticati pravilan razvoj – rekla je. Tretmani radne terapije imaju još jednu dobru stranu. Naime, mama Jelena ih uspoređuje s malim fitnessom za Nikolu koji ga zabavi i izmori, što itekako pomaže lakšem uspavljivanju i čvrstom snu. Isti motiv dolaska imala je i Martina Lach, majka dvomjesečne bebe. – Željela sam vidjeti iz prve ruke kako djetetu pokazati obrasce pokreta koji će mu kasnije pomoći za što pravilniji razvoj. Marija nam je dala mnoštvo novih ideja za igre koje imaju smisao – govori Martina o svom iskustvu rada s radnim terapeutom.

KOJA JE ZADAĆA RADNOG TERAPEUTA?
Radni terapeut je zdravstveni stručnjak čiji je cilj pomoći osobama postići maksimalnu samostalnost u aktivnostima svakodnevnog života. Tretmani se prilagođavaju individualnim potrebama svake osobe ovisno o teškoći s kojom se suočava. Kod djece to mogu biti razvojne poteškoće, autizam, cerebralna paraliza, hiperaktivnost… Kod odraslih je rad s radnim terapeutom vrlo važan nakon trauma glave, prometnih nezgoda ili, na primjer, moždanog udara. – Da bismo pomogli osobi, promatramo komponente njenog cjelokupnog funkcioniranja – objašnjava radna terapeutkinja Marija Grgić ističući važnost sudjelovanja cijele obitelji. – Važan dio našeg posla je edukacija obitelji. Neophodno je uključiti obitelj u radnu terapiju jer oni nastavljaju s procesom i kod kuće – zaključuje Marija.
(www.icv.hr, ml)
IMG 4336 Custom Fotor

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content