IZ VIROVITIČKOG LISTA – Sezona žetve i berbi: Žetva je velika, a berača malo, poručuju poljoprivrednici, duhanci se nadaju i kiši

Na poljima Virovitičko-podravske županije vrijedni poljoprivrednici rade u žetvi i berbama od jutra do mraka. Ovih dana žetva je gotova – u tijeku je otkup pšenice, a prvi rezultati pokazuju da je riječ o krušarici izuzetne kvalitete koja je dala i visoki prinos.
– S obzirom da je pšenice zasijano manje nego prošle godine, očekivalo se da će otkupna cijena nešto porasti. Na području naše županije otkupna cijena kretala se od 1 do 1,10 kuna, a neki otkupljivači na području Hrvatske pšenicu su otkupljivali i po 1,20 kuna, ovisno o klasi. Otkupna cijena nešto je viša nego protekle godine, no to je još jedan znak da proizvođači na vrijeme moraju razmišljati o sortama koje će proizvoditi, pogotovo o kvaliteti koja će se uvijek plaćati – kazao je Dušan Alebić, predsjednik Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica. Što se tiče ostalih ozimih usjeva, uljana repica bolja je nego lani, a ječam je u granicama. Uzmu li se u obzir urod i kvaliteta, za poljoprivrednike će ovo biti jedna prosječna godina, smatra D. Alebić.

IMG 7413

SUŠA PRIJETI DUHANU
Virovitičko-podravska županija u Hrvatskoj je poznata i po proizvodnji duhana, čija je berba nedavno počela. Ove godine suša je najveći neprijatelj trudu poljoprivrednika.
– I ove smo godine dosta sredstava uložili u repromaterijal, s berbom smo počeli prije desetak dana, a već se sada vidi da duhan zbog suše neće biti kvalitetan kao proteklih godina. Mi duhanci godinama smo nezadovoljni i otkupnom cijenom. Zbog suše ove godine neće biti previše kvalitetnog duhana, a to će se odraziti i na otkupu. Ove godine nam je problem i radna snaga, duhan beremo 6 dana u tjednu i zaista je teško pronaći radnike. Istina je da se s berbom počinje u ranu zoru, da je ponekad i dosta naporno, no oko 11 sati sezonci odlaze svojim kućama. Oni koji kod nas rade, imaju gablec i dobiju dnevnicu 150 kuna – kazao nam je Tomislav Škvarić čija se obitelj na čelu s ocem Željkom i nositeljem OPG-a Tihomirom četrdesetak godina bavi proizvodnjom duhana.

T. Škvarić ističe da mu nije jasno zašto nezaposleni ne žele raditi u poljoprivredi gdje dobiju siguran novac na ruke. Osim radne snage jedan od razloga zbog kojih razmišljaju prijeći na uzgoj kamilice je i činjenica da sve više novca moraju potrošiti na plin u sušnicama zbog čega se proizvodnja duhana sve manje isplati.

IMG 7418

VAŽNI “MALI” PROIZVOĐAČI
Za razliku od proizvođača duhana koji svakodnevno gledaju u nebo očekujući kišu, proizvođači povrtlarskih kultura tih problema nemaju. Njihova proizvodnja u 90 posto slučajeva danas se odvija u zatvorenim plastenicima.
– Na području naše županije u okviru tvrtke AgroFructus djeluju otkupni centar u Lozanu te tvornica za industrijsku preradu Marinada u Slatini. Mi u Lozanu otkupljujemo voće i povrće namijenjeno velikim trgovačkim lancima. Trenutno od naših kooperanata otkupljujemo lubenice – priča nam Ivan Suhanek, voditelj otkupnog centra AgroFructus grupe u Lozanu.
Otkupna cijena lubenica iznosi kunu po kilogramu, a dok se u prodajnu cijenu od oko 2,5 kune po kilogramu ubroje i troškovi PDV-a, ambalaže i prijevoza, može se zaključiti da od lubenica i nema neke zarade, poručuje. Imaju oko 120 kooperanata samo s područja Lozana, otkup traje od ožujka do listopada, ovisno o kulturama.

IMG 7447 1

– Nama su bitni mali proizvođači jer ta proizvodnja zahtijeva puno rada i puno ruku. No, i kod nas se osjeti nedostatak radne snage, pogotovo u proizvodnji jagoda. Usprkos dobroj kvaliteti nje je sve manje na tržištu – ocjenjuje Ivan Suhanek.
Kao i svake godine plaću za rad poljoprivrednika diktira tržište. Ovih dana radi se na poljima, a u otkupnim centrima diljem županije očekuju se ogromne gužve u kolovozu kada počinje otkup paprike proizvedene na otvorenom.
(www.icv.hr, tekst i foto: Zlatko Ciprijanović)

[g-gallery gid=”420047″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content