Pred nama je drugi ovosezonski toplinski val – očekivane temperature do čak 38°C

Pred nama je drugi ovosezonski toplinski val, koji će u odnosu na protekli koji smo imali krajem lipnja biti jače izražen. Naime pred kraj lipnja na području Virovitice temperature zraka su rasle do 34.2°C, u hladu naravno.

Jučerašnjim danom ušli smo u drugi ovosezonski toplinski val koji će potrajati do sredine idućeg tjedna. Jučerašnji temperaturni maksimum na području grada Virovitice iznosio je 33.8°C. Do kraja tjedna, te u prvoj polovici sljedećeg tjedna, temperature zraka će tijekom dana rasti uglavnom iznad 34°C. Očekivani dnevni hod temperature zraka u danima pred nama je 34°C do 38°C! Najizraženiji „udar“ ovog toplinskog vala očekujemo tijekom nedjelje, ponedjeljka i utorka.

Jedan zanimljiv podatak za sve koji će reći, pa ljeto je, mora biti vruće. Dešavalo se i toplije?
Davne 1950. i bliže nam 2007. godine tijekom srpnja imali smo sličan vremenski scenarij. Tada je područje Virovitice „grijalo“ 38.4°C, u većem dijelu Slavonije, Baranje i Srijema temperature zraka su se približile ili prešle vrtoglavih 40°C.
Inače srednji dnevni temperaturni maksimum za prvu dekadu srpnja na području grada Virovitice je oko 27°C.

Što dalje?
Od sredine tjedna izlazi numeričkih prognostičkih modela „crtaju“ osvježenje. Velika je vjerojatnost za to. U drugoj polovici tjedna očekujemo pad temperature zraka u odnosu na prvu polovicu tjedna za 10 do 15°C, okretanje vjetra na sjeverne smjerove. Na žalost ponovno će postojati velika vjerojatnost izraženijih grmljavinskih pljuskova praćenih tučom, obilnijom količinom kiše u kratkom vremenskom periodu te na udare jakim do olujnim vjetrom promjenjiva smjera.

Dakle, dani pred nama neugodno vrući. Mjestimice i rekordno vrući.

UV – indeks vrlo visok.
Osvježenje je na vidiku od sredine tjedna, ali i nova opasnost…
Više o svemu u danima pred nama.

Tekst: Kristijan Paljar

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content