Vrhunac drugog ovosezonskog toplinskog vala je iza nas

Veći dio Virovitičko-podravske županije u ponedjeljak se „kuhao“ na temperaturama zraka iznad 35 °C, do 38 °C, u hladu naravno. Najviši vrhovi bili su nešto ugodniji, ili manje vrući do 33°C koliko je izmjereno na Papuku, a Grad Virovitica je dosegnuo 37.4 °C i bio je drugi najtopliji grad u Hrvatskoj.
– Vrućine koje su trenutne, nisu baš u tolikoj mjeri učestalosti, te dugog trajanja (toplinski valovi) česta pojava kod nas. Ili barem prije nisu bile. Temperature zraka iznad 35 °C u hladu naravno, nisu česta pojava. Tijekom 2016. godine 12. srpnja temperaturni maksimum na području Virovitice iznosio je 35.3°C što je ujedno bila i najviša temperatura zraka tijekom 2016. godine na području Virovitice. U ponedjeljak smo dosegnuli 37.4 °C, tako da ovakvu vrućinu ne treba pripisivati „normalnom ljetu“. Ljeto je ljeto, ali ovo nije normalno ljeto. U ljetu je vruće, ali ovakve vrućine nisu uobičajena i normalna pojava za naše područje.
Davne 1950. godine na području Virovitice tijekom srpnja smo mjerili 38.4 °C, što je srpanjski temperaturni maksimum za grad Viroviticu. Tijekom 2007. godine pak, imali smo 38.1°C – ističe Kristijan Paljar.
Od utorka temperature polako padaju. Očekuje se osjetniji pad temperature zraka, a 10 do 15°C očekujemo u dane vikenda.
Pljuskovi mjestimice praćeni grmljavinom, lokalno izraženiji od utorka neka ne iznenade. Najveća vjerojatnost za njih je tijekom noći s utorka na srijedu, te od srijede do petka.
Novi toplinski val na vidiku je u trećoj dekadi srpnja (oko 20. srpnja) kada bi ponovno temperature zraka mogle rasti iznad 35°C. (www.icv.hr, kp; Fotografija: Arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content