“Zaželi” – prilika i za 1007 nezaposlenih žena na području Virovitičko-podravske županije

U Gradskoj vijećnici u Virovitici danas je održana radionica u sklopu natječaja “Zaželi – program za zapošljavanje žena”. Riječ je o najvećem projektu koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda i vrijedan je više od 400 milijuna kuna, a u Hrvatskoj će omogućiti priliku za zapošljavanje tri tisuće žena koje će pomagati starijim članovima čak 12 000 kućanstava. Luka Rajčić, pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava, iz Uprave za upravljanje EU fondovima, rekao je da je Virovitica devetnaesti grad u Hrvatskoj kojem se održava radionica te da je zasad mnogo zainteresiranih.

– Cilj cijelog poziva je kroz projekte zaposliti nezaposlene žene, između ostalog, one starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žene koje imaju najviše završenu srednju školu i druge nezaposlene žene koje teško pronalaze radno mjesto. Kroz radni odnos, one će pružati pomoć starijim osobama i svaka će zaposlena žena skrbiti za četvero starijih osoba u periodu u trajanju do najviše 2 godine. Ujedno, u tom periodu svaka zaposlena žena imat će mogućnost usavršavanja i edukacije – rekao je Luka Rajčić. Na radionici su sudjelovali predstavnici gradova, općina, udruga koje su zanimali detalji vezani oko prijave projekata, nadzora, bodovanja prilikom prijave projekta, mogućnosti dobivanja potpore, kontrole i druge informacije.

Partneri ovog projekta su regionalni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb, a na njega se mogu prijaviti gradovi, općine, neprofitne organizacije, ali i udruge, vjerske zajednice te one ustanove koje već imaju registriranu sličnu djelatnost. Blaženka Bajan iz virovitičkog Područnog ureda HZZ-a istaknula je da je krajem lipnja ove godine bilo 5807 nezaposlenih, da čak 57 posto njih čine žene, od kojih je 1007 žena starijih od 50 godina. Jednu vrstu ove pomoći žene su već pružale starijima i nemoćnima putem dosadašnjeg sustava javnih radova, naglasila je B. Bajan. Lani su 92 djelatnice obuhvatile 575 domaćinstava. Ovaj projekt, koji nije ograničen na samo osam mjeseci kao javni radovi, pomoći će većem broju korisnika, smatra B. Bajan te omogućiti zaposlenje onima koje su dugo vremena nezaposleni.

Pitanje zapošljavanja žena je pitanje skrbi oko cijele obitelji, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin, dajući potporu ovom projektu. Naglasio je pritom da Virovitica godinama radi na inicijativi zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena i majki, a jedan od načina je i putem javnih radova.

Sudionike radionice nakratko je posjetio i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, koji je danas u posjeti Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji. Naglasio je da je sljedeći korak Ministarstva izrada specijaliziranih programa za ciljane skupine, prvenstveno zaposlene žene, mlade i osobe s invaliditetom. – U ovom projektu osigurali smo plaće za žene u trajanju od 24 mjeseca, 7.000 kuna za njihovu edukaciju, do 200 kuna mjesečno za sredstva za čišćenje u kućanstvima u kojima će pomagati te prijevoz. Za žene koje će raditi na manjim udaljenostima od svojih kuća, osigurali smo i bicikle za prijevoz na posao i povratak kući – objasnio je ministar Marko Pavić. Projekt bi trebao krenuti već ove jeseni, a trajat će dok se ne iscrpe financijska sredstva.

[g-gallery gid=”419318″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content