Alternativa za vas: Lubenica – idealna namirnica za vruće dane

Iako za lubenicu kažemo da je voće, ona je zapravo povrće poput bundeve i tikve. Upravo sada je njena sezona i mnogi će za njom posegnuti kako bi ugasili žeđ u vrućim danima.

Ljekovita svojstva lubenice
Lubenica sadrži aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja te antioksidanse koji štite od slobodnih radikala. Odličan je diuretik jer stimulira rad bubrega. Povećava stvaranje urina što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma. Sadrži citrulin koji ima svojstvo opuštanja krvnih žila, čime poboljšava krvotok, ali i libido. U 120 grama lubenice nalazi se čak 150 miligrama citrulina. Također, lubenica je bogat izvor nutrijenata važnih za zdravlje srca kao što su vitamini A, C i B6. Sadrži kalij i magnezij, dva minerala koji su poznati po tome što pomažu regulirati tlak. Lubenica je odličan izvor vitamina B1 – vitamina koji sudjeluje u proizvodnji energije. Koštice lubenice nisu štetne – upravo suprotno. Bogat su izvor magnezija, fosfora, kalija i drugih minerala.

Čaj od sjemenki lubenice
Edgar Cayce posebno preporučuje čaj od sjemenke lubenice osobama koje imaju bubrežne kamence. Ovaj čaj također stimulira rad bubrega.

Priprema:
Jednu jušnu žlicu sjemenki lubenice isjeckajte ili usitnite u blenderu. Prelijte sjemenke s pola litre kipuće vode i ostavite da se čaj ohladi. Procijedite ga I odmah popijte. Po mogućnosti, pripremite uvijek svježi čaj. Pijte ga tri puta tjedno, a možete ga piti i više puta na dan.

Zanimljivosti

  • Senat Oklahome je 17. travnja 2007. proglasio lubenicu službenim državnim voćem.
  • U Kini se koštice lubenice prže i poslužuju kao grickalice.
  • Svaki dio lubenice je jestiv, čak i njegova kora.
  • Usprkos općeprihvaćenom mišljenju, ne morate držati lubenicu u hladnjaku da biste sačuvali njezin okus, boju i aromu.
  • U azijskoj medicini koštice lubenice se koriste za čišćenje bubrega i u druge medicinske svrhe.

Što krije kora lubenice?
Koru lubenice čine vanjska koža i tvrdi zelenkasto-bijeli rub. Nažalost, ovaj se dio gotovo uvijek baci, iako je ljekovit.
Kora lubenice je potpuno jestiva (ako je iz organskog uzgoja) i ima diuretski učinak, pomaže u snižavanju krvnog tlaka te pomaže bubrezima. Brojne studije potvrdile su da je kora lubenice odličan izvor vitamina C, B6 i A te magnezija, cinka i kalija.
Zanimljivo je da se 95 posto tvari koje donose zdravstvene dobrobiti nalazi upravo u kori.

Sok od lubenice s korom – ljetni koktel za čišćenje organizma
Sok od kore lubenice ima brojne dobrobiti za vaše zdravlje. Kora lubenice pomaže u opskrbi stanica kisikom i čisti ih od toksina. Antioksidansi iz lubenice čuvaju vaš mladenački izgled i zdravlje kože.

Sastojci:
3 šalice lubenice iz organskog uzgoja, izrezane na kockice
sok od limuna, po želji
1 čajna žlica đumbira u prahu
½ čajne žlice sjemenki bosiljka
nekoliko listova metvice
nekoliko kockica leda.

Priprema:
Operite lubenicu pod tekućom vodom, prerežite je na polovice i uklonite tamne sjemenke. Mekane bijele sjemenke možete ostaviti, one su ljekovite. Lubenicu s korom izrežite na kockice. Sve sastojke stavite u blender i miješajte dok se ne sjedine. Ohladite sok i servirajte.

(Virovitički list)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content