FeDOr već četvrtu godinu za redom na Rabu

Nakon što su predstavu „Vremeplov – tragovima Bele IV.“ odigrali pred virovitičkom publikom, povijesnu priču koja povezuje Viroviticu, Zagreb i Rab, po četvrti puta ispričali su i na Rabu. Tako su se četvrtu godinu za redom, članovi udruge “Pričalica” iz Virovitice u partnerstvu s udrugom Kocka iz Raba ukrcali u Vremeplov i oplovili poznatu rutu Bele IV.

Virovitica, Zagreb i Rab povezani su jer je Hrvatsko-Ugarski kralj Bela IV više godina boravio na Rabu sklonjen pred navalom barbarskih plemena s istoka. Kako je Grič trebalo proglasiti slobodnim kraljevskim gradom, krenuo je na put i zaustavio se u Virovitici, koja je tada već osam godina bila slobodan grad. Dokumentom Zlatna bula, potpisanom u Virovitici, proglasio je Grič (ili Gradec, današnji Zagreb) slobodnim gradom.

U predstavi su sudjelovali: Martina Žagar, Lucija Vargović, Katarina Han, Laura Kolesarić, Lara Ivanac, Matea Bartulović, Dorotea Blažinčić, Petra Topolovčan, Leo Župan, Sara Galović Bakota, Isabella Dumić, Anastazija Dumić, Ena Marie Krstinić, Tonka Kapulica, Maja Kapulica, Katja Brečević, Bruno Novtny, Erin Bošnjak, Alicia Preinsperger, Ana Cmrečnjak i Izabela Kisić.

Snježana Lančić i Danijela Duvnjak, voditeljice predstave, s mladim glumcima prošle su specifičnu obuku od potrage za blagom, pripovijedanja, vođene fantazije, glasa govora glume, borbe na sceni, glazba i vrijeme, tijelo u pokretu. Za glazbu je bio zadužen Juraj Martinčić, Tomislav Slavić vodio je radionicu videoprodukcije, a polaznici su fotografijom i videom zabilježili putovanje te montirali kratki film.

Ovom predstavom ovogodišnji FeDOr je završen. Nositelj projekta je udruga “Pričalica”, a partneri Grad Virovitica, Grad Rab, Kazalište Virovitica, Učenički dom Virovitica, studio za suvremeni ples KUC Virovitica, Udruga Kocka i Gradski Muzej Virovitica

(www.icv.hr, ml; foto: udruga “Pričalica”)