FOTO: Tvrtka Šafram edukacijom do novih kooperanata

Zbog velikog zanimanja potencijalnih kooperanata tvrtka “Šafram” organizirala je u Mjesnom domu u Turanovcu edukaciju o proizvodnji začinske paprike na kojoj su kooperantima i budućim kooperantima prenijeli iskustva u proizvodnji začinske Palatoš paprike koju je tvrtka “Šafram” počela prerađivati u svom pogonu u Turanovcu prije tri godine.

Problem s kojim se tvrtka susreće je premali broj površina pod paprikom, što im stvara značajne gubitke zbog neiskorištenosti pogona za preradu. To je na edukaciji potvrdio i Đuro Bukvić, načelnik Općine Lukač koja je u mnogočemu zaslužna što je jedna od najpoznatijih tvrtki začinske paprike prije deset godina otvorila pogon upravo u toj općini.

MG 1757– Općina Lukač jedna je od najtransparentnijih u županiji i šire upravo što se tiče pravnih subjekata, jer trenutno unutar općine djeluje više od 60 tvrtki u kojima je zaposleno oko 500 ljudi, a cilj nam je pomoći i drugima koji žele svoj kruh zaraditi kao djelatnici ili kooperanti tvrtke “Šafram” ili bio koje druge sadašnje i buduće tvrtke u našoj općini – istaknuo je Đuro Bukvić.

– Tvrtka za sada ima 32 kooperanta, ali nadamo se da će taj broj s vremenom porasti jer su prinosi Palatoš paprike višestruko veći nego kod drugih vrsta, a i kvaliteta je neupitno bolja – rekla je tom prigodom direktorica tvrtke “Šafram” Arijana Šafranko.

MG 1827Jedan od uvjeta uspjeha je strogo poštivanje agrotehničkih mjera, posebice da se paprika sadi iz presadnica na malč foliji s navodnjavanjem sistemom kap na kap, što je tom prigodom potvrdio i glavni tehnolog tvrtke Željko Vlašić.

MG 1786Nakon teoretskog uslijedio je i praktični dio edukacije, a održan je na parceli Dominika Komara u Vukosavljevici koji je papriku počeo saditi ove godine na oko jedan hektar površine s koje može očekivati najmanje 22 tone ove kvalitetne paprike. Sve nazočne tom je prigodom pozdravio i načelnik Općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler. (www.icv.hr, bs, foto: Matija R.)

[g-gallery gid=”424370″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content