FOTO: Virovitica pravi studentski grad – Otvoren prvi virovitički Studentski dom, Dario, Iva, Luka i Celestin upisali se u povijest

Predsjednik Studentskog zbora Visoke škole Dario Pavić, dosadašnja predsjednica Iva Ribić te studenti škole Luka Sabo i Celestin Kovačević otvorili su srijedu, 30. kolovoza, prvi Studentski dom u Virovitici i upisali se u gradsku povijest. Ovim hvalevrijednim projektom Virovitica je postala pravi mali studentski grad u kojem se na području bivše vojarne sada nalaze, uz novootvoreni dom, Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici te studentski restoran i kafić.

MG 2329 1– Kada je prije desetak godina počela cijela ova priča, malo tko je vjerovalo u sve ovo i malo tko se usudio pričati i o Visokoj školi, a kamoli o restoranu ili studentskom domu. Danas, kada govorimo o studentskom standardu, od 128 gradova u Republici Hrvatskoj, Virovitica je sedma. Imamo sve na jednom mjestu i sve je praktički novo – rekao je ministar poljoprivrede i idejni začetnik projekta Tomislav Tolušić.

MG 2339 1Projekt je pohvalila i izaslanica predsjednika Vlade RH, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. Blaženka Divjak.

– Ovaj projekt je izvrstan primjer i ostalima kako se sinergijom i zajedničkim radom uz skromna sredstva i uvjete može napraviti mnogo – kazala je ministrica Divjak.

Od ukupnog broja studenata na Visokoj školi Virovitica, njih 83 posto dolazi izvan područja grada i svi su potencijalni stanari novog doma. Natječaj za ostvarivanje prava na smještaj je u tijeku, a prvi studenti će useliti početkom akademske godine, odnosno 3. listopada.

MG 2381 1Od nove akademske godine mjesto u novootvorenom Studentskom domu pronaći će 108 studenata Visoke škole. Korisnicima je omogućen smještaj u 58 moderno opremljenih jednokrevetnih i dvokrevetnih soba. Sobe su klimatizirane i opremljene TV-om i mini kuhinjom. Studenti će imati besplatan internet, a na raspolaganju će im biti i suvremeno uređen dnevni boravak za zajednička druženja, informatička učionica. Studentski dom je opremljen i profesionalnim perilicama i sušilicama rublja, peglaonicom i s 5 električnih bicikala. Cijena mjesečnog smještaja iznosi 400 kuna.

– Projekt Studentskog doma realiziran je zahvaljujući suradnji i angažmanu Visoke škole Virovitica, Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice i Razvojne agencije VIDRA. Cilj je pridonijeti povećanju stope upisa i završavanja visokoškolskog obrazovanja mladih na području županije, poboljšati uvjete studiranja te pristup visokom obrazovanju za studente, s naglaskom na one u nepovoljnom položaju – rekla je voditeljica projekta Edita Tolušić.

MG 2231 1Projekt izgradnje doma prijavljen je u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a nositelj i investitor je Visoka škola Virovitica. Ukupna vrijednost projekta je 19.373.876,98 kuna, a iznos EU potpore je 18.524.301,88 kuna.

O novootvorenom Studentskom domu su rekli:

Oliver Jukić, dekan Visoke škole Virovitica

MG 2253 1Projekt izgradnje Studentskog doma financiran je u 95 postotnom iznosu iz sredstava EU. Velika većina izvođača radova dolazi iz grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije, odnosno s područja Slavonije i stoga možemo reći da je ova investicija dva puta ostala ovdje.

Dario Pavić, predsjednik Studentskog zbora Visoke škole Virovitica

MG 2258 1Izgradnja ovog doma vrlo je važna za studente, ali i za cijeli grad i županiju jer ih dodatno afirmira kao studentsko središte koje postaje sve popularnije i poznatije među mladim ljudima. Blizina doma, Visoke škole i menze napravljena je po uzoru na kampuse koje vidimo po bogatim gradovima i ovo je izvrstan način da se studentima život učini jednostavnijim.

Mirko Smoljić, dekan Veleučilišta u Vukovaru i izaslanik predsjednika Vijeća veleučilišta i visokih škola RH

MG 2267 1Iznimno mi je drago što sam danas, nakon 12 mjeseci ponovno ovdje. Želim istaknuti da ste nam zaista mnogo pomogli u izgradnji “blizanca” u Vukovaru i na tome vam se od srca zahvaljujem. U rujnu polažemo kamen temeljac i nadam se da se za 12 mjeseci vidimo i na otvorenju Studentskog doma u Vukovaru.

Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice

MG 2270 1Cilj nam je bio u ovom dijelu Hrvatske stvarati budućnost koja će biti sama održiva, odnosno, da zadržimo mlade, omogućimo im jeftinije školovanje i damo kruh u ruke. I uspjeli smo, iako su nas tada zvali ludi vizionari. Dokazali smo još jednu stvar, a to je da državni objekti koji su stajali prazni i napušteni, ukoliko se daju na korištenjen jedinicama lokalne samouprave koje hoće i znaju upravljati njome, mogu predstavljati jednu uspješnu priču.

Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije

MG 2290 1Ovaj nekada vojni kompleks danas postaje jedan studentski kampus i ja se duboko nadam da su borbe oružjem iza nas i da ćemo se u budućnosti boriti samo znanjem jer jedino tako možemo konkurirati naprednim zemljama. Izgradnja ovog doma zasigurno je jedan veliki preduvjet za to.

Vesna Bedeković, saborska zastupnica

MG 2297 1Sve što smo napravili, napravili smo uz relativno malo novaca. Nismo imali megalomanske projekte. Vojarnu smo obnovili za 13,5 milijuna kuna, Studentski dom izgradili za nešto više od 19 milijuna kuna. To nisu velika sredstva ako uspoređujemo s drugim projektima, ali sve ono što je napravljeno, napravljeno je s puno ljubavi. Zato danas slavimo Viroviticu kao grad studenata, grad znanja koji će nama dati novu dodanu vrijednost.

Josip Đakić, saborski zastupnik

MG 2317 1Zadovoljstvo mi je i čast biti danas s vama i podijeliti ovaj radostan trenutak. S ovim projektom Virovitica postaje studentski grad, a naši ciljevi i pretpostavke su realizirani. Drago mi je da je Vlada RH na sjednici koja je održana upravo u Virovitici dodijelila ovaj objekt Gradu koji je znao, zajedno s nama, s bivšim županom Tolušićem i dekanicom Bedeković, osmisliti sadržaje koji će unaprijediti rad i stjecanje znanja mladih ljudi.

Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a

MG 2323 1SAFU ima 11 ugovora za studentske domove vrijednosti 2 milijarde kuna. Po kvadratima će biti 70 posto više studentskog smještaja, a 50 posto više studenata će moći boraviti za vrijeme studiranja u domovima. To su velike svote i izuzetno sam ponosan što naša Agencija i njeni djelatnici mogu sudjelovati u ovim projektima. Ovo je prvo svečano otvaranje ove godine ali meni najbitnije. (www.icv.hr, mb, foto: Matija R.)

[g-gallery gid=”424707″ random=”1″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content