IZ VIROVITIČKOG LISTA: Zgode i nezgode iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica – Knjižničari su često savjetnici, psiholozi i pravnici

Pomislili biste da im je posao dosadan jer su okruženi tisućama knjiga, no stvarnost je potpuno drugačija. Kada radite s ljudima, ne možete izbjeći razne šaljive trenutke, duhovite situacije i zabune. Knjižničari virovitičke Gradske knjižnice i čitaonice podijelili su s nama brojne anegdote s kojima se susreću u radu s korisnicima. Često ih se zamjenjuje s knjižarom pa moraju objašnjavati kako ne prodaju tehničke olovke ni radne bilježnice. Nerijetko postaju i psiholozi, ali i pravnici, jer članovi knjižnice u potrazi za štivom često s njima podijele sve svoje probleme i zatraže razne savjete.

IMG 5023 Custom Fotor

DON IDIOT I HOSTESA NERA
Događaju se i zabune prilikom traženja romana i lektira. Tako naslovi brojnih književnih djela dobivaju nove, vrlo zanimljive naslove. Jedna od popularnijih lektira u srednjoj školi “Lovac u žitu” jednom prilikom preimenovana je u “Djeca iz kukuruza ili žita”, a “Prokleta avlija” u “Prokletu Aureliju”. Posebice zanimljiv trenutak u književnom svijetu preimenovanje je klasik “Don Quijote” koji je postao “Don idiot” ili kada je “Kontesa Nera” naše istaknute književnice Marije Jurić Zagorke postala “Hostesa Nera”. Virovitički knjižničari prisjećaju se tih anegdota s osmijehom na licu.
– Takve zabune su vrlo česte, ima ih toliko da bismo ih trebali zapisati da ne zaboravimo – govori nam knjižničarka Tatjana Kovač, dodajući kako ne zamjeraju nikome tko pogriješi, već se trude pomoći u potrazi za knjigom.

70a0dcd1 ad0f 4349 bfa3 663f64e5be46

EURI I TOALETNI PAPIR U KNJIGAMA
Zanimljivo je što sve može poslužiti kao straničnik u knjigama. Za predmete koje su knjižničari pronašli odlagajući knjige na police možemo reći da su u najmanju ruku vrlo osebujni. Kako biste reagirali da u knjizi pronađete 950 eura? Naši knjižničari su nakon prvotnog šoka kontaktirali gospođu koja je posljednja posudila knjigu kako bi joj vratili dobro skriven novac. No, nisu euri jedini ostali zaboravljeni između stranica romana. Našli su se tu i češalj, ljubavna pisma, karte za vlak, osobna iskaznica, štapić sladoleda, toaletni papir, podmetači za čaše i razne obiteljske fotografije. Vjerojatno ste i vi barem jednom označili gdje ste stali s čitanjem onime što vam je u tom trenutku prvo bilo pri ruci.

IMG 5033 Custom

VIROVITIČANI ČITAJU, ALI TEŽE VRAĆAJU KNJIGE
Jedno je sigurno, Virovitičani čitaju. To nam potvrđuje i ravnateljica Gradske knjižnice Višnja Romaj. – Knjižnica trenutno ima gotovo 4000 članova. Svojim programima i aktivnostima potaknuli smo ljude na dolazak u knjižnicu i posuđivanje, no malo su teži na vraćanju – govori ravnateljica. Trenutno je čak 678 knjiga u zakasnini, a najduže je “vani” knjiga Thomasa Kinga “Istina i sjajna voda” i to čak 2528 dana. Knjižnica je prošle godine na Dan grada omogućila svojim članovima oprost zakasnina. Ove godine osobe koje se učlane na dan Rokova, u srijedu 16. kolovoza do kraja 2017. godine bit će oslobođeni eventualnih zakasnina – Tko se odluči učlaniti, bit će oslobođen zakasnine do kraja godine – govori ravnateljica Romaj, objašnjavajući kako je ta odluka donijeta jer smatra da je opraštanje zakasnina nepravedno prema članovima koji uredno plaćaju svoje zakasnine.

Ukoliko uzmemo u obzir da se knjige mogu posuditi na 20 dana, zatim produžiti na još 14, što je i više nego dovoljno vremena za čitanje, vrlo je jednostavno izbjeći plaćanje zakasnine.

(www.icv.hr, tekst i foto: Mirjana Lukačić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content