Marica Horvatin iz Duge Međe sprema slatke delicije koje se kušaju i u Njemačkoj i Švicarskoj

Marica Horvatin iz Duge Međe od svega što vidi, složi neku slatku deliciju. Kaže kako godišnje priprema oko 300 teglica raznoraznih pekmeza, džemova. Stvara ih od šljiva, malina, aronije… Pripravlja i razne domaće sokove i ništa ne prodaje, ona sve dijeli.

– Rodbini, djeci, svima – kazuje uz osmijeh, dok vrti kuhaču kako u kotlu ne bi zagorio pekmez od šljiva.

A on je najbolji i svi ga vole. Najviše s palačinkama, ali može se kombinirati i sa sladoledom, za kolače ili šlagom.

– Pekmez od šljiva je radi od stenlijevke, ali može biti i bistrica. Šljive se odkošte, očiste, operu, samelju i tada je potrebno četiri sata kuhanja. Miješanje je važno, jer pekmez ne smije zagorjeti. Ovakav domaći, može bez problema stajati dvije do tri godine i neće se pokvariti. Ovo je vrhunski proizvod. Koliko treba da se potroši? Ako imate puno djece, brzo ga neće biti – kazuje Marica, te dodaje.

– Moj pekmez putuje diljem Europe, od Njemačke do Švicarske. Svuda ga ima i svi su s njim oduševljeni – zaključuje. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)