MIKEŠKI JESTVENIK Šmarn

Posebno jelo koje se pripremalo za jutarnje i večernje obroke je šmarn. U naše krajeve je stiglo zapadnim, njemačkim utjecajem, o čemu i svjedoči njegov naziv – Schmarren. Jelo se priprema kao drobljenac i poznato je u kontinentalnoj Hrvatskoj u raznim varijantama, slatkoj i slanoj, a osnova je slična palačinkama. Pripremu jela iz našega kraja napravio je mladi kuhar Stjepan Krznarić, učenik 2. f razreda Strukovne škole Virovitica.

U virovitičkom muzeju čuvaju zapis o šmarnu virovitičkih domaćica koji se prelijevao sokom od malina ili džemom, a pekao na domaćoj masti.

Šmarn
Sastojci:
2 jaja, 2 dl griza, 2 dl glatkog brašna, malo soli i mlijeka po potrebi.
Od svih sastojaka napraviti smjesu duplo gušću od smjese za palačinke. Smjesu izliti na vrelu masnoću. Neprestano miješati kuhačom dok se ne naprave grudice i zapeku do žuto-smeđe boje.

Gradski muzej Virovitica