Orahovački kuhari Dražen Šafar i Zoran Putniković treći srednjovjekovni kuhari u Hrvatskoj

Istinski srednjovjekovni spektakl, oživljena povijest na dlanu u svim svojim segmentima ponovno je viđena na velikom Renesansom festivalu u Koprivnici pred nekoliko desetaka tisuća ljudi. Uz viteške borbe i prezentacije srednjovjekovne opreme i općenito života toga vremena, jedan od najatraktivnijih događaja je svakako natjecanje u spremanju srednjovjekovnih jela koje je ove godine po prvi puta bilo međunarodnog karaktera zbog nazočnosti vrhunskih kuhara iz Bosne i Hercegovine, ekipe koju si činili Sead Čatić i Zaim Merdan članovi Udruženja kuhara BIH. Dio tog natjecanje je tradicionalno bila i ekipa Udruge kuhara grada Orahovice, a uz njih od deset ekipa natjecalo se još četiri slavonske ekipe iz Osijeka, Našica i Požege. Orahovačku udrugu kuhara predstavljali su njen predsjednik Dražen Šafar i dopredsjednik Zoran Putniković:

-To je uistinu jedinstven događaj, unatoč strašno visokim temperaturama te uz ražnjeve i kotlove, bilo je dosta zahtjevno, ali svaka čast organizatorima, prije svega tvrtki Podravka koja je to sjajno pripremila i bila vrhunski domaćin svim ekipama. Natjecali smo se u pripremi srednjovjekovnih jela za što je zadana tema bila kopriva, veprovina, kopun i kunić. Dakle morali smo od svake namirnice pripremiti po nešto. Odlučili smo se za gulaš od veprovine uz njoke od koprive, potom kopuna u umaku od naranče, što je jedna vrsta juhe, te divljeg kunića na ražnju u posteljici od janjetine i koprive. Napravili smo i krug od koprive i na kraju osvojili odlično treće mjesto, a pobjeda nam je ”pobjegla” za samo dva boda. Pohvaljeni smo od mnoštva ljudi koji su probali naša jela i moram reći da je ovo sjajna promocija naše udruge, grada i županije – kaže Dražen Šafar predsjednik Udruge kuhara grada Orahovice.

Drugoga dana festivala Šafar je uz Ivana Đukića iz Osijeka i Marijana Bošnjaka iz Kutine imao još jednu sjajnu prezentaciju:

-Nas trojica smo drugoga dana festivala radili prikaz carvinga, odnosno kulinarske umjetnosti. Pokazali smo posjetiteljima na licu mjesta kako se radi umjetnost od voća i povrća na njihovo opće oduševljenje. Ukupni dojmovi su uistinu fantastični, sve ekipe su sjajne, sve su to vrhunski kuhari eminentnih hrvatskih restorana, hrvatski reprezentativci i biti “bok uz bok” njima je velika čast i ponos za nas – zaključio je Šafar.

Svo dio posla vrhunski je odradio i Zoran Putniković:

-Prije svega bilo je prelijepo biti dio cijele ove priče, družiti se sa svim ovim ljudima, našim prijateljima kuharima iz Hrvatske i BIH i iako smo iznimno ponosni na osvojeno 3. mjesto, naše puno srce i osmijeh na licu, unatoč teškim uvjetima, govore zapravo sve. Što se jela tiče dali smo sve od sebe, svatko je radio jedan dio, kada smo sve to skupili i aranžirali ispalo je odlično – rekao je Putniković.

Tako su orahovački kuhari još jednom pokazali koliki su ponos svoga grada i županije te istinski promotor sjajne gastronomije i turizma ovoga područja.

Vladimir Grgurić

[g-gallery gid=”424599″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content