Otvorenje izložbe “Kelti u Zvonimirovu”

U sklopu proslave Rokova u Gradskom muzeju u subotu, 12. kolovoza u 20:30 sati održat će se otvorenje izložbe “Kelti u Zvonimirovu”.

Kelti (od latinski Celtae, grčki Keltoi) na povijesnu pozornicu stupaju u 1. tisućljeću pr. Kr. kada zaposjedaju znatan prostor današnje Europe, od Atlantskog oceana do Crnog mora. Kao pripadnici indoeuropskog naroda iz svojeg ishodišta u Francuskoj postepeno se šire i nastanjuju po cije- loj Europi i u Maloj Aziji. Na osvojenom području ustanovljuju latensku kulturu. U Hrvatskoj je zabilježeno mnoštvo keltskih odnosno latenskih lokaliteta većinom pronađenih na temelju slučajnih nalaza ili kao posljedica rekognosciranja terena. Velika koncentracija latenskog materijala nalazi se u istočnom dijelu, ali isto tako i u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Vrlo je mali broj istraživanih, pogotovo sistematskih iskopavanja. Među njima se nalazi Zvonimirovo.

Više o Keltima kao hrabrim i borbenim ratnicima, vrsnim poznavateljima metala i pivopijama, kroz nalaze iz Zvonimirova, saznajte na otvorenju izložbe autorice Silvije Salajić.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content