Počelo rušenje ”Gaja”: U Mikleušu će se graditi bioenergana snage 3 MW i sušare za dvije-tri tisuće kubika

U središtu Mikleuša, srušene su zgrade nekadašnje drvne industrije “Gaj”. U tom pogonu su se nekada proizvodili donji dijelovi obuće, prerađivao se grab za izradu čunkova za tkalačke stanove Slovencima i Talijanima, proizvodili su se neki plastični dijelovi za kragujevačku autoindustriju Crvenu zastavu.

Godine 2002. došlo je do zatvaranja pogona, poslije ga je u najam uzeo privatnik Slobodan Perić, a 2004. godine sve je zatvoreno. Prije nekoliko godina pogon su kupili privatni poduzetnici Goran Čuča iz Slatine i Dražen Rončević iz Virovitice, suvlasnici virovitičke tvrtke God.

– Za našu općinu, za ljude u selu bilo bi najbolje da se otvori neki pogon i da se zaposli određeni broj mještana – istaknuo je načelnik Općine Mikleuš Milan Dundović.

Dražen Rončević, suvlasnik ruševnog i sada već srušenog pogona, kaže da je prvi zadatak vlasnika pripremiti zemljište za nove objekte, a to znači potpuno ukloniti nekadašnje hale i njihove temelje, jer nekadašnji koncept hala ne odgovara današnjim uvjetima posla. Osim toga, one su svakako već propale zbog starosti i neodržavanja.

– Premda ništa još nije definitivno određeno, u Mikleušu planiramo izgraditi energanu na drvnu biomasu snage 3 MW i sušare za dvije-tri tisuće kubika. Međutim, prvo moramo utvrdi sve tražene uvjete i vidjeti što možemo učiniti. Budući da je u Mikleušu riječ o značajnijim projektima, očekujemo pomoć EU fondova, a nastojat ćemo definirati i odnose s njemačkim partnerom. Trenutačno radimo na pripremi potrebne dokumentacije i očekujemo da će sljedeće godine početi gradnja. Planiramo i zapošljavanja, iako je o tome još rano govoriti – rekao nam je Rončević. (www.glas-slavonije.hr)

gaj mikleus

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content