Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, u Mrtvom jarku će se 23. kolovoza održati komemorativni skup

U skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta iz 2009., 23. kolovoza obilježava se kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, odnosno kao dan spomena na žrtve komunizma, fašizma i nacizma.

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima i ove će godine zajednički obilježiti Virovitičko-podravska županija, Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata općine Suhopolje i Udruga “Hrvatski domobran” iz Virovitice.

Središnji komemorativni skup bit će održan u srijedu 23. kolovoza u 11 sati, u Mrtvom jarku koji se nalazi u općini Suhopolje, kraj sela Bukova. Mrtvi jarak odabran je kao mjesto središnjeg komemorativnog skupa iz razloga što je bio stratište nedužnih hrvatskih civila i vojnika, sudionika Križnog puta. To mjesto nekada se zvalo Duboki jarak, a zbog svoje dubine i položaja bio je izabran kao pogodno mjesto za masovna smaknuća. Tako su nastale najmanje četiri masovne grobnice, a jedna je pronađena tijekom probnog iskapanja 2007. godine. O ovim strašnim zločinima nekoliko suhopoljskih partizana svjedoče pismo i zapisnik koji su poslani 29. srpnja 1945. godine tadašnjem ministru jugoslavenske vlade Andriji Hebrangu:

„Dragi druže Andrija!

….. Pred oko mjesec dana bilo je dotjerano u Suhopolje nekoliko stotina zarobljenika koje su otpremili u šumu i tamo sve potukli. Iste su najprije isprebijali, pa su onda klali. To su izvršili drugovi iz 4. bataljuna V. Proleterske crnogorske brigade koji su onda bili u Suhopolju, a kad su se vraćali u Suhopolje govorili su narodu kako su ih potukli. Ovi drugovi koji su bili u V. Crnogorskoj proleterskoj brigadi govorili su narodu da su ranije bili četnici, a sada su prešli u partizane. Iz toga se može zaključiti da ovi Srbi, sada kao četnici pod drugom firmom (maskom) ubijaju nevine Hrvate.Na ovo narod ne gleda dobro (…) nezadovoljni smo zbog masovnog ubistva koji su vršeni oko Suhopolja, jer su viđeni mrtvi kojima je vađeno srce i razni dijelovi tijela”. (www.vpz.hr, Fotografija: Ivan Šemper)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content