Priznanje za 70 godina vjernosti: Josip Podnar jedan je od najstarijih vatrogasaca, a i danas se sjeća kako su ljudima spašavali kuće od požara

Josip Podnar je ove godine napunio 86 godina. Vitalan je i bistrog uma i dok vam priča, nemate dojam da je debelo zakoračio u deveto desetljeće. Na pitanje koji je recept za “laganih 86”, kaže – kretanje.

– Bio sam lugar i šumarski tehničar i svakog sam dana pješačio na posao 6 kilometara. Dnevno sam “radio više od 20 kilometara”. Rijetko sam pio, po koje pivo ili gemištu, ujutro rakiju uz jaja i slaninu. Pušio sam kratko, jer nije bilo novca za cigarete.

Prije 70 godina postao je vatrogasac. Bila su to vremena kada se gasilo vatrogasnom špricom, kantama.

– Da, nije bilo kao danas. No snalazili smo se. Sjećam se i danas kako smo ljudima znali spašavati imovinu od požara. Jedan veliki požar je bio tu u selu, zapalila se slama, zahvatilo je i kuću, no spasili smo i ljude i imovinu. To je uvijek i tada i danas bila naša zadaća. No, usto smo organizirali razne zabave i plesove. Tako smo se financirali.
IMG 7171 e1502639698350
Govorio i kako je nekada bilo puno djece.
– Veliki i Mali Rastovac, Staro i Novo Petrovo Polje, pa nekada je tu bilo nekoliko tisuća ljudi. Sve je bilo puno djece. Znate, dok je došla struja i rasvjeta, kad je došlo svjetlo, djece je bilo manje – kazuje smijući se.

Na svečanoj sjednici DVD-a Veliki Rastovac ponudio je inicijativu za postavljanje spomen ploče prvom predsjedniku DVD-a Veliki Rastovac Franju Panceru.

– On je išao po selu i skupljao ljude za vatrogastvo. Njemu treba odati priznanje što je vatrogastvo u tim počecima opstalo i održalo se do danas – zaključio je Josip Podnar kojem je na ovom jubileju, čestitao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content