GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA RADIONICAMA I IGRAMA DJECU ŽELE ZALJUBITI U PISANU RIJEČ: Četverogodišnji Mislav već piše glagoljicu, a Iva umjesto igrica radije čita dječje romane

Djeca danas svoje vrijeme radije provode za računalom, tabletom ili mobitelom, društvene igre kojima su starije generacije ispunjavale svoje djetinjstvo gotovo su pale u zaborav. Jednako je i s čitanjem kojeg su s popisa dnevnih aktivnosti zamijenile računalne igrice. Kako bi kod djece potaknuli želju za čitanjem i kreativnim druženjem, djelatnici Dječjeg odjela i Igraonice virovitičke Knjižnice i čitaonice marljivo osmišljavaju razne kreativne radionice i pričaonice. Njima im na zabavan način otkrivaju koliko ih daleko knjige mogu “odvesti” i znanje koje u njima mogu pronaći.

UPECAJ KNJIGU

Jedna od takvih aktivnosti je bila ljetna akcija čitanja “Ne pecaj ribu, upecaj knjigu”, osmišljenu kao izazov čitanja. Naime, djeca su iz bazena uzimala knjigu omotanu u plavi papir i tako nisu znala koji naslov nose kući. – Te knjige oni možda nikad ne bi posudili, jer se uvijek posuđuje ono što je novo i popularno. Mi smo baš zato odabrali knjige starijeg datuma na temu ljeta, a reakcije su bile odlične jer im je to bio izazov – rekla nam je voditeljica Dječjeg odjela Mirjana Kotromanović dodajući kako je dio akcije bio i napisati osvrt na pročitanu knjigu, a najbolji je i nagrađen. Najbolji osvrt na „upecanu knjigu“ napisala je Iva Gabrić i tako zaslužila prigodnu nagradu. U obitelji Gabrić knjige su neizostavan dio svakodnevice, roditelji su ljubav prema čitanju proslijedili i na Ivu koja često posjećuje knjižnicu, a njen brat je prije tri godine proglašen najčitačem. -Priča koju sam čitala je bila zanimljiva, najviše volim čitati dječje romane kao što je “Tajna čokoladnog bombona” – rekla nam je Iva Gabrić koja je također čest polaznik radionica u knjižnici. Posljednja radionica bila je u povodu Međunarodnog dana pismenosti, na temu glagoljice. Kroz razne društvene igre, bojanje i asocijacije djeca su se upoznala s ovim starim hrvatskim pismom.

VIROVITICAčitanjemislavmlU SLOVIMA OD SVOJE PRVE GODINE

Iako je glagoljica malo veći “zalogaj” i za odrasle, na radionici je svoje znanje pokazao maleni Mislav Janković. On sa svoje nepune četiri godine piše i čita na ruskoj ćirilici, zanima ga japanska hiragama, a svoj interes pokazao je i za glagoljicu. – Zanimaju ga pisma, s oko godinu dana počeo je prepoznavati latinicu, a kroz knjige je shvatio da postoje i druga pisma – rekla nam je njegova teta Sanja dodajući da je Mislav nedavno otkrio i znakovni jezik. – Sam odlučuje što će učiti i to radi samo ako ga ne potičemo – s osmjehom govori Sanja gledajući u Mislava koji s lakoćom prepoznaje glagoljična slova na radionici. (www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content