Istočni krak „Podravskog ipsilona“ Vrbovec 2 – Bjelovar – Virovitica – Republika Mađarska u Strategiji prometnog razvoja Republike Hrvatske

Na 53. sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena je Strategiju prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2030. godine. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izvijestio je da se ovom Odlukom osigurava okvir za razvoj prometnog sektora u Republici Hrvatskoj i financiranje prometnih projekata te definira usklađenost s drugim strategijama, poput koncepta funkcionalnih regija, glavnih planova, sektorske strategije itd). U Strategiju razvoja ušla je i Državna cesta DC 12 čvorište Vrbovec 2 – Ivanja Reka – Vrbovec – Bjelovar – Virovitica – državna granica s Mađarskom prema Barču.

Kako je objašnjeno Strategiji Državna cesta DC12 predstavlja istočni krak takozvanog „Podravskog ipsilona“, pri čemu se planira da zapadni krak bude DC10 te da konačno poveže Zagreb s mađarskom granicom prema Pečuhu. Trenutno je dovršeno samo čvorište Vrbovec 2 i početna (zapadna) dionica državne ceste DC12. Ostatak koridora podijeljen je na nekoliko dionica i faze dovršenosti projektne dokumentacije (projekt i dozvole) razlikuju se od dionice do dionice. Kroz koncept funkcionalnih regija odredit će se faze dovršenja i vremenski slijed preostalih dionica, kao i potrebni tehnički parametri, uzimajući u obzir očekivanu potražnju i gospodarske i ekološke aspekte. (virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content