LJEPOTA I ZDRAVLJE: Manje kave, više vitamina – recept kojim ćete pobijediti jesenski umor

Ovih dana suočeni smo s naglom promjenom vremena. Kratke hlače i japanke gotovo preko noći morali smo zamijeniti jaknama i kišobranima. Odlaskom toplog vremena kao da je nestalo i naše dobro raspoloženje. Suočavate se s naglim padom energije, bezvoljnošću i umorom? Niste jedini, uhvatio vas je jesenski umor. Ovakav osjećaj početkom jeseni nije rijedak, uzrokuje ga promjena vremena, zahlađenje, oblačni, tmurni i kraći dani. Stručnjaci ovu jesensku “malaksalost” objašnjavaju većom proizvodnjom melatonina – hormona spavanja. Naime, kako dani postaju kraći, izloženi smo sve manjoj količini dnevne svjetlosti, a upravo manjak svjetlosti potiče proizvodnju ovog hormona. Iako nas već sada tmurni dani zovu u krevet, taj će osjećaj postati još intenzivniji nakon što završimo s ljetnim računanjem vremena. Točnije, 29. listopada u 3 sata, pomaknut ćemo kazaljke jedan sat unatrag i početi sve više vremena provoditi u mraku.

PET SAVJETA KOJI ĆE VAM POMOĆI DA SE OSJEĆATE ODMORNIJE I POLETNIJE

Kako se cijelo vrijeme ne biste osjećali umorno i bezvoljno, može vam pomoći ova lista savjeta.

  1. Povećajte unos orašastih plodova, banane i tamne čokolade U pravilu, uravnotežena prehrana osigurava omjer vitamina i minerala potrebnih za normalno funkcioniranje organizma, no rijetko tko u današnjem užurbanom stilu života toliku pozornost posvećuje svojoj prehrani. Upravo nedostatak magnezija uzrokuje osjećaj umora. Ovim mineralom obiluju orašasti plodovi, integralne žitarice, banane i tamna čokolada.
  2. Umjesto kave popijte vodu. Svi posežemo za kofeinom kada želimo podići energiju. Velika šalica kave uistinu može podići energiju, no kratkotrajno. Previše kave tijekom dana ima negativan učinak, za svaki nalet energije slijedi i iznenadan pad. Umjesto za kofeinom, posegnite za hladnom čašom vode, ona će vas oraspoložiti i osvježiti organizam.
  3. Uvedite dodatan obrok. Kako bi izvukli maksimum iz svog organizma, potrebno mu je dati “gorivo” svaka 3 do 4 sata. Idealno bi bilo ako imate 4 velika obroka i 2 međuobroka na dan. Ako vam se prehrana svodi na doručak, ručak i večeru, u organizmu se snižava razina šećera u krvi što prouzrokuje umor i gubitak koncentracije. Stoga bi umjesto slatkiša za međuobrok bilo dobro pojesti kompletan, uravnotežen obrok.
  4. Povećajte unos vitamina D. Niske razine vitamina D povezane su s kroničnim umorom te slabosti mišića i kostiju, a pošto je glavni izvor ovog vitamina sunce, njegov nedostatak tijekom jeseni se itekako osjeti. Vitamin D unesite konzumirajući mlijeko, ribu i jaja. No, ipak prehranom teško možemo unijeti dovoljne količine ovog vitamina, stoga treba što više boraviti u prirodi za vrijeme sunčanih sati i “upiti” ga na prirodan način – putem sunčevih zraka.
  5. Ne izostavite papriku. Svestrani vitamin C, poznat i kao snažan antioksidans ima važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Imunitet je izuzetno važan u borbi protiv prehlada, viroza i gripa koje dolaze s hladnijim vremenom. Prirodan odgovor na povećane potrebe za vitaminom C dolazi u obliku kivija, mandarina, naranača, nara i paprika. Tako primjerice, jedan kivi srednje veličine zadovoljava dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminom C. Jedan od najboljih izvora vitamina C je i paprika koja sadrži čak četiri puta više vitamina C nego naranča.

Iako živimo u modernom dobu, u kojem se noćne radne smjene podrazumijevaju, kao i izlasci, naš je organizam ipak uvjetovan prirodom. Konktetno, to znači da što smo manje izloženi svjetlosti, to se više mijenja naš biološki ritam spavanja koji nam govori kada je vrijeme za spavanje, a kada je vrijeme za najveću aktivnost. Do zimskog računanja vremena ipak još imamo nekoliko tjedana u kojima se naš organizam može prilagoditi novim jesenskim uvjetima. (www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content