Otvorena novouređena zgrada za dva orahovačka fakulteta

U Orahovici je svečano otvorena nova i prva zgrada fakulteta, a riječ je o zgradi za potrebe studija fizioterapije te dentalne medicinu i zdravstvo pri Sveučilištu Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku. Svečanosti su nazočili studenti prve generacije studija fizioterapije u Orahovici, dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku, europski akademik dr. Aleksandar Včev, saborski zastupnik Krešo Beljak, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin, predstavnici drugih studija pri Sveučilištu u Osijeku i Virovitici te drugi visoki gosti i uzvanici.

Na svečanosti se prva obratila gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin:

  • Želimo našim mladima osigurati kvalitetno obrazovanje i zahvalni smo što je ovaj studij otvoren upravo u našem gradu. Ovu zgradu je kupila bivša gradska vlast upravo za ovu namjenu, a mi smo je u kratkom roku uspjeli urediti kako bi studenti imali normalne uvjete za studiranje. U zgradi se nalaze uređene zbornica, kabinet, prostor referade i četiri predavaonice i danas službeno ovaj prostor dajemo na korištenje fakultetu. – rekla je Petin i dala ključeve zgrade dekanu Aleksandru Včevu:
  • Posebno danas pozdravljam prvu generaciju studenata u Orahovici koji su povijest ovog studija i grada. Treba svakako reći da je ova priča krenula prije osam godina na jednom sastanku u Centru za edukaciju u orahovici gdje smo moj kolega Šebo i razgovarali s tada ravnateljem GDCK Osijek Markom Đukićem i njegovim zamjenikom Denisom Ćosićem, danas ravnateljem toga društva te upraviteljicom centra Marlenom Brstilo-Čičković kako bi napravili u Centru terensku nastavu medicinskog fakulteta za studente šeste godine.

2809zgradafakulteta2 Custom

Dogovor je pa za tu terensku nastavu, no odmah po razgovoru s tadašnjim gradonačelnikom Orahovice Josipom Nemecom i njegovim zamjenikom Darkom Žužakom koji su bili oduševljeni tom idejom i odmah odlučili pomoći i odmah nakon toga uspostavljen je kontakt s ravnateljem Doma zdravlja VPŽ Igorom Fazekašom i krenula je ta terenska nastava, a vrlo brzo ista ekipa uz pomoć još nekih važnih ljudi prije svih ministra Tomislava Tolušića i Virovitičko-podravske županije uspjeli smo pokrenuti i studij fizioterapije i tako je sve počelo, a ostalo je povijest. Ovo je sjajno uređen prostor koji studenti i zaslužuju i zahvaljujem se sadašnjoj gradskoj vlasti što je uspjela do početka akademske godine stvoriti sve uvjete za odvijanje predavanja. – rekao je Včev.

Župan Igor Andrović naglasio je važnost adekvatne obrazovne infrastrukture:

  • Ovaj objekt prije svega znači razvoj i unapređenje standarda studiranja kako u Orahovici tako i u našoj županiji, a također i razvoj obrazovne infrastrukture na području županije. Čestitam gradu što su uspješno završili ovaj projekt, ali i sto tako i bivšem gradonačelniku Nemecu i njegovim suradnicima koji su započeli ovaj projekt. Županija stoji na raspolaganju za svaku pomoć u budućim projektima koji su najavljeni, a tu mislim na studentski dom, sveučilišnu knjižnici studentski restoran. – istaknuo je Andrović.

Saborski zastupnik Krešo Beljak rekao je da je ovo prekrasna vijest za Slavoniju:

  • Čestitam gradu Orahovici koji je dobio još jednu funkciju koja daje istinsko obilježje grada. Struka to zove jedna od središnjih funkcija koje razlikuje mjesto o grada, dakle visoko obrazovanje je ta prekretnica. Želja mi je da se ovakve dobre vijesti što češće čuju iz Slavonije, ali ne samo odavde već i svih krajeva Hrvatske jer to je put decentralizacije. Čast mi je danas pozdraviti studente prvih generacija studija ovdje u Orahovici i sve dekane i profesore kojima će ova zgrada biti od velike koristi. – zaključio je Beljak.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content