Predstavljena knjiga “Politološki razgovorni leksikon” i održana tribina o stanju demokracije u Hrvatskoj i Europi

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici, 12. rujna, u suorganizaciji s Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Virovitica, održano je, pred izuzetno velikim brojem prisutnih, predstavljanje knjige prof.dr.sc. Anđelka Milardovića „Politološki razgovorni leksikon“ i razgovori na temu stanja demokracije u RH i Europi.

U uvodnom dijelu nazočnima se obratio informator studijsko-znanstvenog odjela Gradske knjižnice i čitaonice Hrvoje Belobrk, koji je zahvalio prof.dr.sc. Anđelku Milardoviću i HGK – Županijskoj komori Virovitica, na suradnji u organizaciji ovakvih skupova, u prošlosti, uz očekivanja da se suradnja nastavi i ubuduće.
Ujedno je upoznao prisutne da su, u toj prigodi na jednom mjestu izložili sva djela prof.dr.sc. Anđelka Milardovića, koja se nalaze u njihovom fundusu, a dostupna su članovima Gradske knjižnice i čitaonice.

Predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica Ivan Slamić je istakao da HGK – Županijska komora Virovitica kontinuirano u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom u Virovitici organizira, najmanje jednom godišnje, predavanja o pretežito gospodarskim temama, kao i o pitanjima i temama važnim, ne samo za širu poslovnu zajednicu, već za društvo u cjelini.
Prezentacija ove knjige, a osobito demokracija, jedno je od temeljnih pitanja suvremenog društva, te je stoga zahvalio prof. Milardoviću na dolasku u Viroviticu i približavanju ove teme velikom broju okupljenih.

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Gradskom knjižnicom i čitaonicom u Virovitici i HGK – Županijskom komorom Virovitica, podsjećajući da je prije sedam godina održano i predstavljanje njegove knjige „Zapadni Balkon“.
Prezentirao je da se u knjizi nalazi 40 razgovora objavljenih u proteklih petnaest godina, presjek ključnih pojmova i tema kojima se autor bavio, ali i onih koji su bili od interesa za medije.
Analitički se osvrnuo na navedene razgovore i obrazložio specifičnosti istih, ističući korelaciju između tih razgovora i nekih aktualnih događanja.

Nakon prezentacije knjige, prof.dr.sc. Milardović je vodio razgovor s prisutnima, u svezi niza upućenih mu pitanja, o stanju i razvoju demokracije.

Osobito je istakao, da je demokracija ostvarena osjećajem slobode, stečenom pobjedom nad strahom od represije pojedinaca i nekih skupina.
Naglasio je, kad se čovjek oslobodi straha, sposoban je optimalno djelovati za sebe i društvo u cjelini.

Milardović je inicirao model „2 x 4“, koji bi trebalo ugraditi u izborni zakon, ne misleći pri tome ni na koga osobno, već imajući u vidu da bi to omogućilo regeneraciju vodećih i rukovodnih pozicija, te otvarajući mogućnost i nadu mladima i sposobnima, da mogu doći na te pozicije, a ne da svoju životnu sreću traže emigrirajući u strane zemlje.

(www.icv.hr, HGK; foto: M.Lukačić)

[g-gallery gid=”425884″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content