SIGURNOST DJECE U PROMETU: RODITELJI ZABRINUTI ZBOG NESAVJESNIH VOZAČA – Vozači, usporite i pazite na mališane u prometu!

Počela je nova školska godina, a s njom i velika briga za roditelje. Svakodnevni odlazak mališana u školu, gdje na putu prema školi i iz škole nekoliko puta trebaju prijeći cestu, nešto je što ih ozbiljno zabrinjava. Dodatni razlog su i nedavne prometne nesreće, mahom na pješačkim prijelazima. Na našem području samo u proteklih tjedan dana automobil je naletio na pješaka na pješačkom prijelazu, a na prometnicama su stradala i dva biciklista, od kojih je jedan izgubio život. Što svi možemo učiniti da se takve situacije ne ponavljaju?

U rujnu, tradicionalno, na pješačkim prijelazima i križanjima za vrijeme dolaska i odlaska u školu i iz škole policijski službenici vrše nadzor prometa. Dodatno je to upozorenje vozačima da ne jure kroz ulicu i da na vrijeme zaustave automobil. Policajac koji čuva i pušta mališane preko pješačkog prijelaza prizor je koji roditelji dočekuju s odobravanjem i zbog kojeg se osjećaju sigurnijima.

RODITELJI PRVI UZOR

Među njima je Marina Brođanac Jovanović, majka prvašića Mislava koji pješači u školu. Zbog njegove sigurnosti i nove situacije u kojoj se sam mora kretati ulicama, roditelji su odlučili prva dva tjedna voditi ga na nastavu. -Iako živimo u Južnom bloku i škola nam je vrlo blizu, do sada smo za vježbu bezbroj puta prošli cijeli put. Svi smo u nekom užurbanom tempu i znamo pretrčati cestu i raditi prometne prekršaje pred djecom, a oni to upijaju. Kasnije se to odražava i na njihovo ponašanje u prometu – kaže mama Marina.

prvasic roditeljiPrvašići još uvijek nisu svjesni opasnosti i ponekad će pretrčati pješački prijelaz ili istrčati na cestu, a odrasli su ti koji ih trebaju paziti i daleko prije škole upozoriti na opasnost, smatra Marina B.J. Ističe da je kod sigurnosti djeteta u prometu najvažnija edukacija, kako djeteta tako i roditelja te ostalih sudionika u prometu. -Treba svima dati do znanja da je na cestama netko jako mali, tko nije siguran kako prijeći cestu i ponašati se u prometu – naglašava Marina B. J. dodajući da je upravo na vozačima i drugim sudionicima u prometu zadaća da se mališani osjećaju sigurno.

prvasici zebraSTRADAVAJU KAO PUTNICI

Unatoč nesavjesnim pojedincima na cesti, statistički podatci djece stradale u prometu od početka ove godine pokazuju da zasad nije bilo kritičnih slučajeva. -Srećom, nema smrtno stradale djece, jedno je dijete teško ozlijeđeno i to kao putnik u vozilu. Druga djeca koja su stradala u prometu bila su lako ozlijeđena – doznajemo od Anite Relić, policijske službenice za preventivu u cestovnom prometu PU virovitičko-podravske. Iako je nužan oprez pješaka, podatci govore da sve više djece stradava vozeći se u automobilima i to u svojstvu putnika. Najčešće jer nisu bila propisno vezana, roditelji nisu koristili dječju sjedalicu ili sigurnosno postolje. -Sve se svodi na jedno, na poštivanje prometnih pravila i propisa. Oprez u prometu i poštivanje prava drugih – samo takvim ponašanjem možemo smanjiti broj prometnih nesreća i posljedice – ističe policijska službenica A. Relić. (www.icv.hr, žđ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content