U Slatini obilježen Svjetski dan Prve pomoći

Svjetski dana Prve pomoći obilježavaju Nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u cijelom svijetu radi podizanja svijesti među pučanstvom o važnosti znanja, vještina i dostupnosti prve pomoći kako bi se spasilo što više života. Ove godine naglašavaju se nesreće u domaćinstvu koje se mogu dogoditi kod kuće ili na okućnici te uzrokovati ozljede ili smrt. Domove ljudi doživljavaju kao sigurna mjesta, ali upravo se u njima događa oko 80 % svih nesreća i to najviše u prostoru dnevnog boravka. Najčešće nesreće koje se događaju u domaćinstvu su padovi, gušenja, udari struje, trovanja, utapanja, srčani udari, opekline, gubitak svijesti…

U Slatini na središnjem trgu Sv. Josipa (kraj fontane) održana je demonstracija pružanja Prve pomoći „ozlijeđenima“ u domaćinstvu u subotu 9. rujna od 10,00 do 11,30. U njoj su sudjelovalo 30-tak učenika i profesora obje slatinske osnovne i srednje škole, te naši volonteri „šminkeri“ za realistični prikaz rana. Član skupštine HCK liječnik Miroslav dr. Venus, dugogodišnji volonter i predavač PP objašnjavao je nazočnima simulirane postupke pružanja prve pomoći. Na kraju su nazočnim građanima podijeljene brošure Savjeti za zdravlje koju je pripremio spomenuti dr. Venus u sklopu projekta Pomozi bližnjemu svome koji se financira sredstvima EU iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD). U njoj su zastupljene teme od pravilne prehrane, trovanja hranom, nedovoljne tjelesne aktivnosti, pušenja, alkoholizma, konzumiranja droge i dr.

Kroz sve ove aktivnosti Crveni križ nastoji podići svijest kod građana o stalnoj edukaciji u znanju i stjecanju vještina koje poboljšavaju, odnosno saniraju narušeno zdravlje. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content