Svečano obilježena 22. obljetnica oslobođenja grada Jajca gdje su najveći doprinos dali pripadnici virovitičke 81. gardijske bojne

Prije 22 godine hrvatske vojne snage oslobodile su hrvatski kraljevski grad Jajce u vojno-redarstvenoj operaciji Maestral. Tim povodom, izaslanstvo grada Virovitice na čelu s gradonačelnikom Ivicom Kirinom, kao i izaslanstvo Republike Hrvatske u kojem je, između ostalih, bio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Đakić, položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima virovitičke 81. gardijske bojne „Kumovi“ na Plivskom jezeru, a nakon toga i na Spomen obilježju poginulim braniteljima u središtu Jajca. Među brojnima koji su odali počast poginulima bio je i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Virovitice te predstavnici braniteljskih udruga s područja županije.

– Ovdje smo da odamo počast našim braniteljima koji su poginuli za slobodu, ali i da još jednom potvrdimo svoje prijateljstvo s Gradom Jajcem nastalo u Domovinskom ratu. Upravo zbog onih koji su svojim životima platili slobodu, naša je obaveza stvorili bolje društvo no što su oni imali, odnosno bolju i suvremeniju Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, ali i daleko bolji i napredniji i grad Jajce te grad Viroviticu – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin na svečanosti obilježavanja ove velike obljetnice.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, 22. obljetnicu oslobođenja Jajca i operacije Maestral čestitao je saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić.

– Vjerujem da sva krv koja je prolivena za slobodu ovog kraljevskog grada nije uzaludna. Ona to i ne smije. Naša je obveza stvarati boljitak i zajednički nastupati i u političkim i vojnim misijama. To zajedništvo nitko ne može razbiti i nitko nam ga ne može uzeti. Budite ponosni na događaje prije 22 godine i na ono što su činili vaši očevi, sinovi, vaši zapovjednici i ratnici… – rekao je, između ostalog, Josip Đakić.

U vojnoj operaciji „Maestral“ u kojoj je oslobođen ovaj kraljevski grad najveći doprinos dali su upravo pripadnici 81. gardijske bojne. U akciji su poginuli: satnik Ivica Sreš, te časnički namjesnici Siniša Amidžić, Ivica Grizelj, Tomislav Horvat, Silvio Hranilović, Zlatko Ivković, Željko Tišljarec i Stevo Rajnović.

Poginulim hrabrim vitezovima, pripadnicima 81. gardijske bojne spomenik su 1998. podigle udruge roditelja i udovica poginulih branitelja i od tada ga članovi udruge redovito posjećuju. Zbog svojih zasluga u oslobađanju grada Jajca, zapovjednik bojne slavnih „Kumova“ Renato Romić i zapovjednik satnije Josip Đakić proglašeni su počasnim građaninom Grada Jajca. (virovitica.hr)

IMG 3582 IMG 3594 IMG 3572

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content