U TIJEKU REKONSTRUKCIJA GRADSKOG PARKA U VIROVITICI: Započela arheološka istraživanja srednjovjekovne nizinske utvrde

U sklopu rekonstrukcije Gradskog parka Virovitica započeli su arheološki istražni radovi. Radi se o istraživanju srednjovjekovne nizinske utvrde na prostoru parka, dijelu kompleksa srednjovjekovnog arheološkog nalazišta unutar gradskog područja Virovitice. Jedna od najvećih srednjovjekovnih utvrda na nekadašnjem prostoru Slavonije od 1552. do 1684. bila je pod turskom vlašću, a na tom mjestu danas se nalaze Gradski park i Dvorac Pejačević koji je podignut početkom 19. stoljeća. Arheološka istraživanja utvrde provodio je virovitički Gradski muzej do 1991. do 1996. godine te su pritom otkriveni brojni srednjovjekovni i novovjekovni pokretni nalazi koji se čuvaju u Muzeju, a objavljeni su i u stručnoj literaturi.

MG 3144Za arheološka istraživanja u sklopu projekta “5 do 12 za Dvorac” ishođene su sve potrebne dozvole, uključujući i Rješenje Konzervatorskog odjela u Požegi.
Trenutno su u tijeku radovi na zapadnom ulazu, potom slijedi sjeveroistočna kula te na kraju jugoistočna kula s bedemom koja do sada nije istraživana. Istraživanja provodi Gradski muzej Koprivnica, a vrijednost radova je 323.200 kuna.

MG 3153 MG 3155Opširnije donosimo u novom broju Virovitičkog lista… (www.icv.hr, mb, foto: Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content