Virovitičko-podravska županija u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića proslavila svoj Dan: Županija s potencijalom za razvoj poljoprivrede, poduzetništva i turizma

U Kazalištu Virovitica, u prigodi obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije, održana je svečana sjednica Županijske skupštine kojoj je nazočio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Prisutne je na samom početku u ime domaćina pozdravio predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić koji je govorio o ulozi i značenju županija koje u modernoj hrvatskoj povijesti stasaju gotovo isto kada i hrvatska država.

MG 2473

Također, osvrnuo se na problem iseljavanja koji posebno zabrinjava na području Slavonije.
– Od posebnog značenja odlučnost hrvatske Vlade da ubrza razvoj Slavonije i slavonskih županija, a u toj funkciji je i projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Ova županija ima potencijala za razvoj, prije svega poljoprivrede temeljene na bogatstvu i ekološkoj očuvanosti zemljišta, turizma i ruralnog razvoja. Međutim, potreban je dodatan zamah, kako angažiranjem sredstava državnog proračuna tako i sredstava europskih fondova. Na taj način će svoje dosadašnje zaostajanje na državnoj razini što prije eliminirati – istaknuo je Miran Janečić.

Sustavi navodnjavanja, poduzetnički inkubatori, projekti u turizmu…

MG 2487

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović predstavio sadašnje županijske projekte i one koji će se realizirati u budućnosti, a koji će doprinijeti razvoju gospodarstva, potaknuti zapošljavanje te zaustaviti iseljavanje mladih iz županije. Tu su sustavi navodnjavanja, novi poduzetnički inkubatori u Pitomači, Slatini i Orahovici, nova dnevna bolnica, projekt Geopriče Geoparka Papuk, obnova i opremanje domova zdravlja, Centar za razvoj i istraživanje u mljekarstvu…
– Iza nas je 100 dana, 100 dana od kada su prošli izbori i otkada sam zajedno sa svojim zamjenicima došao na čelo županije. Ova županijska uprava zajedno sa svojim institucijama već 100 dana prijavljuje projekte, potpisuje ugovore, polaže kamene temeljce, otvara studentske domove. Neki će reći, pa kako sve to u 100 dana? To je tako kada imate sreće pa na mjesto župana dođete umjesto osobe koja je godinama te projekte sa svojim timom osmišljavala, projektirala, a nakon odlaska u Zagreb za iste te projekte lobirala. To je tako kada dođete na mjesto našeg Toleta. Ja mogu biti sretan što sam bio dio njegova tima koji je te projekte započinjao, a još sretniji što su ti projekti danas u fazi realizacije – rekao je župan Andrović.

Zakoni koji će poboljšati standard naših građana

MG 2524
Dan županije stanovnicima Virovitičko-podravske županije čestitao je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Đakić naglasivši da je u saborsku proceduru upućen niz zakona koji će biti doneseni na jesen.
-Riječ je o zakonima koji će zasigurno poboljšati standard naših građana i koji će projektu Slavonija doprinijeti kroz Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o hrvatskim braniteljima. To su dvije inačice zakona koje su nove i moderne i koje će sigurno biti na korist i našoj županiji, napose jedinicama lokalne samouprave koje će odlučivati o zemljištu te prikupljati sredstva za razvoj poljoprivrede na našem prostoru – rekao je saborski zastupnik Đakić.

Virovitičko-podravska županija danas se ima čime pohvaliti

MG 2528
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić uputio je čestitku povodom Dana županije, a isto tako i županu Androviću na projektima na kojima je radio posljednjih osam godina kao dio tima koji je vodio županiju.
– Virovitičko-podravska županija danas se ima s čime pohvaliti, i ima što za pokazati. Vjerujem da će uz vodstvo župana Igora Androvića i potporu svih nas to moći reći i ubuduće kroz mnogo projekata koji će se ovdje odraditi. Hvala vam svima što ovu županiju vodite srcem i razumom i dokle god bude tako vjerujem da ćemo zajedno uspijevati i napraviti još mnogo toga za naše stanovnike.

Prometna povezanost – preduvjet za gospodarski razvoj i revitalizaciju

MG 2550
Na kraju sjednice, nazočnima se obratio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.
-Proteklih godina Virovitičko-podravska županija kroz razvojnu agenciju i konkretne projekte na kojima radi, dodaje vrijednost razvoju ove županije, gradova i općina na vašem području. To se vidi i osjeti i zbog toga ste prepoznatljivi. Za ovu županiju jako je važno poboljšanje prometne povezanosti te smo nedavno u Strategiji prometnog razvoja republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2030. predvidjeli izgradnju Državne ceste 12 kao dio cestovnog koridora mađarska granica – Virovitica – Okučani – bosansko-hercegovačka granica. Taj pravac bi označio prekretnicu, bolji gospodarski razvoj i revitalizaciju cijele vaše županije. – naglasio je premijer Plenković.

Sjednicu su svojim dolaskom uveličali brojni gosti iz društvenog i političkog života, među kojima, saborski zastupnici Vesna Bedeković, Dragana Jeckov, Ana-Marija Petin i Tomislav Žagar, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, državni tajnik Tugomir Majdak, izaslanik ministra obrane, načelnik Stožera brigadir Željko Žeželj, pomoćnik ministra branitelja Nenad Križić, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric…

Nakon svečane sjednice, predsjednik Vlade Andrej Plenković je u društvu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, saborskih zastupnika Josipa Đakića i Vesne Bedeković, pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Nenada Križića, župana Igora Androvića i njegovog zamjenika Marija Klementa te dekana Olivera Jukića, obišao novootvoreni Studentski dom u Virovitici.
(www.icv.hr, mb; foto: Matija Rođak)

[g-gallery gid=”425009″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content