170. obljetnica uvođenja hrvatskog kao službenog jezika u javnoj uporabi

Na današnji dan, 23. listopada 1847. godine, Hrvatski sabor je na povijesnoj sjednici posljednjega staleškog zasjedanja na prijedlog zastupnika Ivana Kukuljevića Sakcinskog donio odluku o uvođenju hrvatskog kao službenog jezika u javnoj uporabi.

U svome znamenitom govoru, koji je Sakcinski na hrvatskom jeziku održao u Hrvatskom saboru 2. svibnja 1843. godine, naglasio je da je „višnja slast i milina, svojim prirodjenim materinskim jezikom govoriti, moći i smjeti“. Bio je to, nakon više stoljeća, prvi zastupnički govor u Hrvatskom saboru izrečen hrvatskim jezikom.

Upravo danas, kada obilježavamo 170. obljetnicu proglašenja hrvatskog kao službenog jezika u javnoj uporabi, važno je prisjetiti se još jedne važne obljetnice koju smo obilježili 17. ožujka ove godine, a to je 50. obljetnica objavljivanja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika.

Ove dvije obljetnice, 170. obljetnica proglašenja hrvatskog kao službenog jezika u javnoj uporabi i 50. obljetnica Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, važni su i presudni povijesni događaji koji su spojili hrvatski narod i hrvatski jezik u snažan bedem u obrani svega onoga što hrvatski narod stoljećima baštini na hrvatskim prostorima.

Bogatstvo hrvatskog jezika ogleda se u njegovim dijalektima i brojnim lokalnim i mjesnim govorima koje moramo jednako njegovati i čuvati, kao što moramo učiti, izgrađivati i normirati svoj standardni književni jezik. I stoga stalnu skrb za naš hrvatski jezik trebamo shvatiti kao jamstvo očuvanja hrvatskog identiteta, kulture i opstojnosti.

Na današnji dan valja odati dužno priznanje i poštovanje svim umnim, mudrim i hrabrim ljudima koji su se tijekom povijesti borili za hrvatski jezik, tako što ćemo nastaviti njihovu misiju, brinući se i skrbeći za hrvatski jezik kao najsnažniji biljeg našeg nacionalnog identiteta kulture i opstojnosti.

Jednako tako današnji je dan prigoda odati zahvalnost svim učiteljima, nastavnicima i profesorima hrvatskog jezika i književnosti koji generacije naših učenika i studenata s ljubavlju i predanošću poučavaju našem materinskom jeziku.

doc. dr. sc. Vesna Bedeković
saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content