BIRA SE KRALJ VINA: Dobro ste upućeni u tehnike ispijanja gemišta, škropca i špricera? Ovo je pravi izbor za vas…

Jesen nam donosi raskoš plodova zemlje, sunca, vode i ljudskoga truda. Tako su se vinari i vinogradari, plodnih i rodnih brjegova Bilogore ponad Pitomače, dosjetili da organiziraju izbor ‘Kralja vina’.

U pomoć je priskočila Turistička zajednica općine Pitomača kao glavni organizator. Ovaj kralj će biti izabran iz puka, onaj koji pokaže najviše volje, entuzijazma i veselja u izvršavanju zadataka i vještina koje se stave pred njih.

Značajka ovoga izbora jest to da budući “Kralj vina” ne mora poznavati tehnologiju proizvodnje te rajske tekućine, ne mora znati niti vinogradarske vještine i zanat, ali mora biti dobro upućen u tehnike ispijanja vina, gemišta, škropca i špricera.

Rekli bismo, mora imati naštiman “cug”. To će stručna prosudbena komisija procijeniti nakon što se odigraju “vinsko-vinogradarske igre”, od kojih neke jesu – “sisanje vesla”, “iz šupljega u prazno”, “upecaj butelju”, “flaša tebi, flaša meni”, “kak taubeka dva”. Sve će se to odvijati na bregovima Aršanja i Otrovanca, uz puno smijeha, veselja i “domače mužike” i specijalnog ambasadora vina i vinogradarstva – Mirka Švende Žige, prvog glasa i opjevnika vina.

Cjelodnevna manifestacija radosti, konzumacije odabranih vina i kušanje novosazrelih kapljica, kao i birane hrane, završit će svečanom večerom i finalnim izborom “Kralja vina 2018.”, a okitit ćemo ga lentom, darovima i slavom prvoga Kralja.

Ova manifestacija ima za cilj afirmaciju Podravine, a kroz inicijativu da se “Kraljicama vina”doda i pravi vinski kralj.

TZO Pitomača je ponosna da će se intronizaciji prvoga “Kralja vina” pridružiti i “Europska bratovština Vinskih vitezova”, koja će nastojati podržati ovakav oblik afirmacije kulture pijenja vina i percepcije vrijednosti plemenite kapljice izvan Podravine i Republike Hrvatske.

Prvi izbor “Kralja vina”, održat će se 4. studenoga, u subotu, na brjegovima Aršanja i Otrovanca, te na finalnom odabiru u hotelu DIVINO, u Pitomači. Prijave su otvorene, a svaka grupa od deset ili više punoljetnih ljubitelja vina i vinograda, može prijaviti svojega kandidata za “Kralja Vina 2018”.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content