Igor Andrović: Pozdravljam inicijativu župana Bajsa da zajednički idemo na realizaciju brze ceste do Virovitice, odnosno do Terezinog Polja jer ona će doprinijeti razvoju gospodarstva

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa suradnicima održao je radni sastanak s virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem, njegovim zamjenikom Marijom Klementom i direktorom tvrtke Flora VTC Željkom Iharošem, na teme koje su aktualne za obje županije, a tiču se zbrinjavanja otpada i prometne povezanosti.

Ovo je tek prvi radni sastanak župana Damira Bajsa i župana Igora Androvića na kojemu je dogovoren nastavak suradnje Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije, kako bi se realizirali projekti od interesa za obje županije.

– Dvije teme su nam posebno bitne zbrinjavanje otpada i prometna povezanost. Kada govorimo o zbrinjavanju otpada, poslali smo zamolbu za sastanak ministru u Ministarstvo zaštite okoliše i energetike, kako bi se primile naše dvije županije. Želimo napraviti sastanak da vidimo kako postupiti dalje u odluci koju je donijela Vlada RH, pripajanje naših županija u Piškornicu. Osim te donesene odluke, nismo imali sastanak i logično je da sve naše buduće aktivnosti vežemo uz ministarstvo. Kada govorimo o prometnoj povezanosti, Županija se prijavila na natječaj za izradu Master plana prostornog sustava Bjelovarsko-bilogorske županije vrijednosti 4 milijuna kuna, te sada čekamo odgovor. Mi želimo vidjeti možemo li planirati brzu prometnicu prema Virovitici. Želimo postati prometno čvorište, a za Viroviticu da ima direktnu povezanost sa Zagrebom. U strategiju treba vratiti i ono što bismo mi stavili u Master plan, a to je poprečna cesta koja povezuje Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku preko Hrvatske, odnosno nekadašnja D5, koja spaja područja iz obje županije. Mi na našem području nemamo ni jednu brzu cestu ni autocestu zbog čega smo u podređenoj situaciji. Danas smo usuglasili svoje stavove i mislim da ćemo kroz zajednički nastup napraviti korak više u ova dva projekta – pojasnio je župan Damir Bajs.

Nadodao je i kako je Bjelovarsko-bilogorska županija u predstudiju izvodljivosti imala pravo na vlastiti CGO s obzirom na količine i faktore, stoga će na sastanku zatražiti koji su to kriteriji bili za ukidanje CGO Doline, s obzirom na to da nije napravljena stručna studija.

– Pozdravljam ovu inicijativu i sve buduće sastanke koje ćemo imati. Danas smo se sastali zbog dva projekta koji tište naše županije. Što se tiče Centra za gospodarenja otpadom, imamo nekoliko verzija i ideja koje ćemo predložiti ministru Ćoriću i vidjeti koje su od njih najbolje opcije. Što se tiče prometne povezanosti, pozdravljam inicijativu župana Bajsa da zajednički idemo na realizaciju brze ceste do Virovitice, odnosno do Terezinog Polja. Mi želimo tu prometnicu, ne samo zbog naših stanovnika, već jer će ona doprinijeti razvoju gospodarstva. Moramo zajednički nastupiti kako bi prekinuli tu prometnu izoliranost. Naša županija sudjeluje u projektu Slavonija, ali surađujemo i s drugima, u ovom slučaju s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, jer imamo mnogo zajedničkih projekata i kontakata – rekao je virovitičko-podravski župan Andrović. (www.bbz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content