Iz Virovitičkog lista: S lakoćom pretvori drvo u Eiffelov toranj, vjetrenjaču ili zgradu u Londonu

MLADA ELA FELENDEŠ IZ ZDENACA SVESTRANA JE UMJETNICA – SLIKA, CRTA I IZRAĐUJE UMJETNINE U DRVETU
S lakoćom pretvori drvo u Eiffelov toranj, vjetrenjaču ili zgradu u Londonu

*Nemam atelje ni radionicu, u svojoj sobi crtam i slikam, a kada radim u drvetu, onda je to negdje vani, objašnjava ova vrijedna učenica prvog razreda gimnazije kojoj je velika želja upisati likovnu akademiju.

Vladimir Grgurić

Rijetko se viđa da je netko rođeni talent i to najčešće za jednu granu, ali kada si talentiran za gotovo sve čega se dotakneš, onda si uistinu poseban. Takva je Ela Felendeš (14) iz Zdenaca. Od malih nogu pokazala je talent za crtanje i slikanje, a potom se uhvatila izrade umjetnina u drvetu i oduševila sebe i svoje. Za nju kažu da ima zlatne ruke, poznati umjetnik Mato Tijardović rekao je da dugo nije vidio takav talent, a ona u svom radu uživa i svaku umjetninu izrađuje s osmijehom na licu.

IME U HRASTU

– Odmalena sam uvijek nešto crtala, slikala. S devet godina krenula sam na prve radionice umjetnina u drvetu koje je vodio poznati umjetnik Mato Tijardović iz Kiparske kolonije Ernestinovo. Iskiparila sam svoje ime u hrastu, što je gospodinu Tijardoviću bilo jako zanimljivo. Naime, hrast je iznimno teško drvo za obradu – kaže nam zanimljiva Ela. Kiparstvo joj je odmah priraslo srcu pa je na radionice i kolonije dolazila svake godine. Najviše ju je obradovao poziv na međunarodnu koloniju u Ernestinovo, najvažniju koloniju u Hrvatskoj za djecu i mlade na kojoj su sudionici i iz mnogih zemalja Europe. Biti tamo, kao kiparica u drvetu, za nju je velika čast, kaže. Ondje je upoznala mnogo prijatelja i dobila zahvalnicu te poziv da se koloniji odazove i dogodine.
– Uživala sam u svakom trenutku. Na koloniji sam izradila Eiffelov toranj, St. Mary Axe zgradu u Londonu i vjetrenjaču koja je kasnije išla na izložbe u Zagreb, ali i u Srbiju te u Sloveniju – govori nam Ela.

SLIKA U SVIM TEHNIKAMA1010ela3

Na drvetu Ela radi uz pomoć dlijeta i bata, a kako će djelo ispasti, ovisi o kvaliteti samog drveta.
– Najlakše je raditi u lipi, a najteže u hrastu. Prvi korak je nacrtati neku konturu po kojoj se rezbari. Ja sama crtam oblike koje ću kasnije raditi. Da, potrebna je snaga u rukama, pogotovo ako radite u hrastu. No ako to voliš, kao i bilo što drugo u životu, ništa nije teško – poručuje Ela.
Uz umjetnost u drvetu bavi se i slikarstvom, izradom predmeta i umjetnina od različitih materijala. Slika u gotovo svim tehnikama, od pastela, ulja na platnu i kartonu, kredom, olovkom… Izdvojiti jedno umjetničko područje kao omiljeno za nju je težak zadatak.
– Zapravo, sve jednako volim. Nemam atelje ni radionicu, u svojoj sobi crtam i slikam, a kada radim u drvetu, onda je to negdje vani – objašnjava ova vrijedna učenica prvog razreda gimnazije kojoj je velika želja upisati likovnu akademiju.

POTPORA OBITELJI

Mlada umjetnica uživa veliku potporu obitelji, mama Vesna je oduševljena što ne prestaje otkrivati nove talente.
– Presretna sam što je aktivna, što stalno nešto pokušava i ne odustaje. Okušala se u trčanju i tu je ostvarila zapažene uspjehe. Uključila se u svaku aktivnost u našem mjestu, trenutno skuplja ekipu za natjecanje Crvenog križa u školi – kaže majka Vesna.

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content