MIKEŠKI JESTVENIK Sir i žele od dunja

Rana jesen donosi i prve berbe dunja, koje ovisno o temperaturama mogu potrajati i do siječnja. Odlučili smo s vama podijeliti tek nedavno zapisani recept o siru i želeu od tog voća bogatog “zdravljem” (vitamin C, pektin, bakar, fosforna kiselina, kalij, mangan, natrij i dr.). Recepti su zapisani prema kazivanju srdačne Anice Kraljek (r. Bendak) iz Virovitice, a čuvaju se u virovitičkom Muzeju i izrađuju u Strukovnoj školi Virovitica.
Stabla dunje su stoljećima raširena u Hrvatskoj, a u našoj tradiciji je zaseban jesenji običaj da se plodovi stavljaju na ormare, “kredence” ili u prozor radi svojeg mirisa. Ponegdje bi se dunja darivala mladencima kako bi je pojeli uoči vjenčanja i time osigurali plodan i sretan brak. Ne zaboravite da je i list dunje ljekovit: osušite ga i sačuvajte za čaj!

Sir i žele od dunja

Dunje dobro oprati u toploj vodi da trljanjem budu sjajne. Neoguljene rezati na četiri dijela i odstraniti koštice. Lagano kuhati u malo vode (1/3 vode od visine dunja) dok potpuno ne omekane. Ocijediti kroz platnenu vrećicu i odvojiti bistri sirup od dunja.

Za sir ili „kitnkes“
Skuhane dunje ispasirati i dodati šećer u omjeru 1:1. Lagano kuhati oko sat vremena dok se „ne vidi dno kad povučeš kuhačom“. Vrelo sipati u oplahnute posude i hladiti. Posuti krupnim šećerom i sušiti na hladnom i suhom mjestu.

Za žele
Preostalu tekućinu nakon cijeđenja dunja kuhati sa šećerom. Na 1 l soka dodati 0,6 kg šećera. Lagano kuhati oko sat vremena uz povremeno miješanje. Vruće lijevati u zagrijane tegle ili papirnate košarice.

(www.icv.hr, Gradski muzej Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content