U Novoj Bukovici obilježen Međunarodni dan seoskih žena

U prekrasnom okružju etno parka u Novoj Bukovici, okupanog u zlatne boje jeseni i ukrašenog raznim plodovima, učenike 4. razreda OŠ Vladimira Nazora i njihovu učiteljicu Lidiju Medved dočekale su članice Udruge žena “Bukovica u srcu”. Ove godine četvrtaši su željeli saznati kako seoske žene provode svoje slobodno vrijeme i kojih hobijima se bave. Dočekale su ih sa smiješkom, spremne odgovoriti na brojna pitanja koja su im postavili. Prva im se predstavila gospođa Marijana Kiš koja je pokazala neke svoje radove rađene u tehnici dekupaža (salvetnoj tehnici). Iako su četvrtaši već su radili u toj tehnici, a ovi radovi su im dali nove ideje. Uvidjeli su kako se mogu iskoristiti stari i odbačeni predmeti i učiniti korisnima, lijepima i upotrebljivima.

Gospođa Mirjana Žagar radi prekrasne slike koristeći čavle, vunu ili konac i naravno, svoju darovitost crtanja. Ta tehnika zove se string-art. Učenicima je string-art bio jako zanimljiv jer je to za njih bilo nešto novo i nepoznato. Objasnila je postupak rada, a uz obećanje učenika da će se okušati u toj tehnici na satovima likovno-etno radionice, iskoristili su prigodu i pozvali ju da im bude gošća. Baka Slavica Čizmar piše prekrasne pjesme raznih tema. Najradije piše pjesme o svojoj Bukovici, rodnome zavičaju i sjećanjima iz mladosti. Na neke joj zadrhti glas i oči se napune suzama (zbog starih, dobrih, zaboravljenih vremena), a neke čita ozarenog lica i sa smiješkom. Puno piše i nada se u skoroj budućnosti izdati i svoju zbirku pjesama.

Gospođa Ruža Stribertakođer je pokazala neke svoje radove. Ona jako puno i rado hekla još od rane mladosti. Među njenim radovima bilo je: stolnjaka, tabletića, slika, anđela, zvončića, leptira, jaja, kokica, krunica… Gospođa Ivana Ladović ugostila je učenike u svom plasteniku. Ona se bavi uzgojem krizantema. Taj hobi voli jer su se njime bavile njena baka i mama. Dosta je zahtjevan i iziskuje puno vremena i redovitog rada. Kaže da kad se nešto voli nije teško, a posebno kad vidi plodove svoga rada – prekrasne cvjetove.
Gospođa Anđelka Jambrešić predstavila nam se sa svojim slikama u tehnici enkaustike. Radi ih s peglom i masnim bojicama. Taj hobi traži strpljenje, preciznost, upornost i nadarenost za slikanje. Četvrtaši su zaključili kako su svi hobiji vrlo zanimljivi, traže vrijeme i talent, a zato su ih ove seoske žene i izabrale jer ih usrećuju.

Budući da je mjesec listopad posvećen borbi protiv raka dojke, naše domaćice podržale su akciju ranog otkrivanja raka noseći ružičastu vrpcu. Nažalost i među članicama Udruge bilo je oboljelih i onih koji nisu preboljeli tu opaku bolest. A da žene Nove Bukovice nisu samo dobre u svojim hobijima, dokazale su počastivši učenike i učiteljicu voćem, slasnim domaćim kolačima i sokovima koje su same spremile. Takvi su seoski običaji, da se gosti uvijek dočekaju spremni i nikad ih se ne pušta praznih ruku. Pa kako je netko davno rekao: “Bolje da nestane selo, nego običaji!”, vjerujte da uz ovakve žene i neće. Učenici četvrtog razreda i učiteljica Lidija zahvaljuju svojim domaćicama koje su im uljepšali dan i naučili ih cijeniti talent i marljivost seoskih žena.

(www.icv.hr, Lidija Medved)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content