Obilježena 26. obljetnica akcije “OTKOS 10″, prve oslobodilačke akcije Hrvatske vojske u Domovinskom ratu

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen-obilježja hrvatskom branitelju, pripadniku A satnije 127. brigade Hrvatske vojske, Marijanu Derežiću, na mjestu njegove pogibije u Lončarici u utorak, 31. listopada, predstavnici Grada Virovitice su, zajedno s udrugama proisteklih iz Domovinskog rata s virovitičkog područja, obilježili 26. obljetnicu akcije „Otkos 10“.

Ta oslobodilačka operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu počela je na današnji dan prije 26 godina, izvedena je na području Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije i završila je 4. studenoga 1991. Zahvaljujući njoj oslobođeno je oko 300 četvornih kilometara okupiranog dijela Bilogore. Nositelj te oslobodilačke operacije bila je 127. brigada Hrvatske vojske iz Virovitice, a u njoj su sudjelovali i: 19. MPOAD iz Virovitice, pripadnici Specijalne policije “Omega” iz Bjelovara, 52. samostalni bataljun Daruvar, 57. samostalni bataljun ZNG-a i Odred narodne zaštite iz Grubišnog Polja, Tenkovski vod 105. brigade Bjelovar i Koprivnička satnija dragovoljaca.

Bila je to zasigurno prva vojna operacija većeg opsega u kojoj su virovitički dragovoljci, tada kao pripadnici novoformirane 127. brigade HV-a, sudjelovali i bili njeni nositelji. Bez sumnje, bila je to i prva vojna operacija Hrvatske vojske provedena u Domovinskom ratu. U operaciji “Otkos 10” sudjelovalo je 2.647 branitelja, petorica su poginula, a više desetaka je ranjeno.

Virovitičani su, kao i prije toga i do kraja Domovinskog rata, bili uzor cijeloj Hrvatskoj kako se treba organizirati i suprotstaviti ideji stvaranja Velike Srbije na njenom ozemlju, a što su najbolje pokazali na bojnom polju. Viroviticu su u to vrijeme hrvatski branitelji diljem Hrvatske spominjali s poštovanjem, a za aktivne sudionike toga vremena bili su to dani ponosa i slave, kada je sloboda Hrvatske bila važnija od života.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content