Obilježena 26. obljetnica formiranja 2. bojne 132. brigade Orahovica

Ratuju naša bosonoga djeca i ginu naši sinovi bećari – čitani su stihovi koji su svima nanijeli suze o oči, suze prisjećanja, suze ponosa na dane kada se krvlju i srcem branila jedina Hrvatska. Scena je ovo 26. obljetnice formiranja 2. bojne 132. brigade Hrvatske vojske Orahovica koja je prvi puta postrojena ispred osnovne škole u Čačincima 4. listopada 1991. godine. 26. obljetnicu je organizirala Udruga HVIDR-a Orahovica u suradnji s Gradom Orahovicom, a ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Orahovice, nazočili su i izaslanik ministra hrvatskih branitelja i ratni dozapovjednik 2. bojne 132. brigade, pukovnik Goran Sokol, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, zamjenik gradonačelnice Orahovice Dalibor Fofonjka, izaslanik ratnog zapovjednika Bojne i ratni zamjenik zapovjednika za logistiku Ivan Grgurić, predsjednik UHDVDR VPŽ Josip Nemec, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa šireg orahovačkog područja te mnoštvo pripadnika Bojne slavljenice.

-Organiziranje snaga obrane na području općine Orahovica kretalo se u tri smjera, preustroj snaga policije, stvaranje Zbora narodne garde te organizacija Narodne zaštite. U pripremnoj i početnoj fazi ratnog djelovanja i ustrojavanja snaga Hrvatske vojske, bilo je jasno da obrana teritorija i građana zahtjeva snažnije, opremljenije i dobro uvježbane vojne snage. Bojna je u Orahovici počela s postrojavanjem polovinom rujna 1991., a popunjava se dragovoljcima s područja Orahovice, Čačinaca, Zdenaca i Crnca. Svoj ratni put Bojna počinje obranom vlastitog teritorija. Ustrajnom provedbom aktivne obrane zajedno s hrvatskom policijom i susjednim postrojbama Hrvatske vojske, oslobađamo područje podpapučkih sela bivše općine Orahovice. Nakon oslobađanja ovoga područja, Bojna odlazi na ratište Istočne Slavonije u obranu grada Osijeka u selo Ivanovac, potom odlazi u obranu hrvatske Posavine i s ponosom ispunjava zadaće u potpori provedbe akcija Bljeska i Oluja i time daje svoj doprinos u konačnom oslobođenjuu Republike Hrvatske. Kroz ustrojbeni sastav Bojne tijekom Domovinskog rata prošlo je preko 1200 bojovnika, 20 pripadnika je poginulo, a preko 100 je ranjeno. – rekao je, izaslanik ratnog zapovjednika Bojne i ratni zamjenik zapovjednika za logistiku Ivan Grgurić. Nazočnima su se potom obratili zamjenik župana vPŽ Darko Žužak i zamjenik gradonačelnice Orahovice Dalibor Fofonjka, a na kraju je sve branitelje i pripadnike Bojen s ponosom pozdravio ratni dozapovjednik 2. Bojne 132. Brigade, a na ovoj obljetnici osobni izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tomislava Medveda, pukovnik Goran Sokol.

-Uvijek volim reći da je orahovačka Bojna bila popunjena preko broja, preko svih ustroja i to su bili ljudi koji su sa srcem, dragovoljno branili svoj grad, svoju općinu i svoju Hrvatsku. Ne zaboravimo, Hrvatska je vodila pravedan i obrambeni rat. Zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja stvorena je naša prelijepa Domovina. Početkom listopada 1991. ustrojena je 2. Bojna 132. Brigade koja je sudjelovala u najzahtjevnijim borbenim zadaćama i dala veliki doprinos slobodi Domovini na što smo svi mi danas iznimno ponosni. Ponosni smo što borbeno oslobodili prvo područje na u Republici Hrvatskoj,a ove obljetnice su upravo podsjetnik na te dane hrabrosti i ponosa, Ovo svečano okupljanje naše je veliko iskreno hvala za nesebični u junačku ulogu hrvatskih branitelja, pripadnika 2. Bojne u Domovinskom ratu. Također ovim današnjim činom zajedništva i sloge odajemo počast i prisjećamo se žrtve svih heroja palih za slobodu Domovine. Najvažnija i najveća lekcija koju nas prošlost može naučiti jest da nam pomogne prepoznati vrijednost i značaj naše sadašnjosti. Ne smijemo nikada zaboraviti što je sve žrtvovano za ovu današnju slobodu i suverenost i upravo za to dužnost je svih nas ovdje, u ime Domovinskog rata i svih njegovih žrtava, pronositi istinu o događajima i ljudima koji su bili spremni dati ono najsvetije od sebe, svoj život. – zaključio je Sokol, a potom je u orahovačkoj župnoj crkvi Našašća svetoga Križa, vlč. Željko Strnak služio Svetu Misu za sve poginule hrvatske branitelje 2. bojne 132. brigade.

(www.icv.hr, V. Grgurić)

[g-gallery gid=”428343″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content