Obljetnica prvog naoružavanja pričuvnog sastava orahovačke policije

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policijske postaje Orahovica 1990.-1991., u Crncu je održana 27. obljetnica dragovoljnog uzimanja oružja prve grupe pripadnika pričuvnog sastava Policijske postaje Orahovica. Obljetnici su nazočili pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Nenad Križić, dogradonačelnik Orahovice Dalibor Fofonjka, načelnici općina Zdenci Tomislav Durmić i Crnac Mato Damjan, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljca Domovinskog rata VPŽ Josip Nemec, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa šireg orahovačkog područja te mnoštvo pripadnika pričuvnog sastava policije iz ratne 1991. Obljetnica je započeta polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Crnca, a potom je u mjesnom domu održan središnji dio obljetnice koji je otvorio predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policijske postaje Orahovica 1990.-1991, Robert Kuzmić.

-U vrijeme početka ratnih događanja na našim prostorima jedina oružana sila koja je mogla braniti suverenitet Republike Hrvatske, bili su policija i specijalna policija RH, a oružje se nalazilo pohranjeno u skladištima. Nakon toga pobunjeni Srbi uz pomoć policajaca srpske narodnosti u većini hrvatskih gradova zauzimaju policijske postaje i uzimaju i ono malo oružja što je preostalo u skladištima. Ubrzo nakon toga, zbog kritičnog sigurnosnog stanja izdana je zapovijed da se sve policijske postaje i druge važne objekte treba braniti sa svim sredstvima pa i uporabom vatrenog oružja. Isto tako izdana je i zapovijed da se popuni, opremi i naoružava pričuvni sastav policije koji će se sastojati isključivo od dragovoljaca koji su odani i spremni braniti svoju Domovinu po cijenu vlastitog života. Pričuvni sastav u Policijskoj postaji Orahovica je potom raspoređen u dva ešalona A i B, a ešalon A je opremljen i naoružan 18. listopada 1990. u noćnim satima kada je podignut i djelatni i pričuvni sastav zbog ugroze od pobunjenih Srba i ostalih njihovih jedinica. U oba ešalona je bilo oko 100-tinjak policajaca koji su tada uz djelatni sastav činili jezgru obrane na ovom području i zbog toga je ovaj datum povijesno upisan u obrani orahovačkog područja. – rekao je Kuzmić. Nazočnima se potom u ime udruga proisteklih iz Domovinskog rata obratio Stjepan Dujmić, potom načelnik općine domaćina, Crnac, Mato Damjan te na kraju i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić pozvavši hrvatske branitelje i danas na veliko zajedništvo:

-Drago mi je da su na obilježavanju ovog povijesnog datuma pripadnici svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata što pokazuje jedno zajedništvo svih hrvatskih branitelja. Jer ako ne budemo tim i danas, nema od nas ništa i tako treba nastaviti i dalje u perspektivi. Naravno, mi u Ministarstvu smo sluge za vas, nemojte se libiti obratiti za pomoć,slobodno pitajte, tu smo. Slijedi nam novi zakon o hrvatskim braniteljima i siguran sam da će biti pristupačan svima i da će svi biti zadovoljni jer ono što zacrtali u prijedlog to moramo biti spremni i izrealizirati jer to su branitelji i zaslužili. – zaključio je Križić.

(www.icv.hr, V. Grgurić)

[g-gallery gid=”430246″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content