Osim uređenih staza i novog ukrasnog grmlja virovitičko groblje uskoro će dobiti i posebno polje za ukop urni

Oko pola milijuna kuna ulaže se svake godine u uređenje i održavanje Gradskog groblja u Virovitici te mjesnih groblja u Rezovcu, Rezovačkim Krčevinama i Jasenašu. I ovih dana radi se na hortikulturalnom uređenju groblja i uređenju staza.

– Ove godine smo posadili 400 komada tisa kojima smo zamijenili sve bolesne i stare biljke. S dodatnih tridesetak kuglastih tuja uredili smo spomen-obilježje hrvatskim braniteljima te zelenu površinu kod mrtvačnice. Ujedno, nastojali smo olakšati pristup svakom grobnom mjestu pa su na većem dijelu groblja napravljene nove staze, a ondje gdje se to nije moglo, uredili smo staze tucanim kamenom – kaže Siniša Orozović, voditelj Gradskog groblja Virovitica.

groblje virovitica 2017 3BAGER KAO POMOĆ GROBARIMA

Tvrtka Flora d.o.o. kupila je ove godine mini bager koji će poslužiti za kopanje jama na groblju.

– Bager će svoju korist pokazati na zimu. Kada se zemlja zaledi i do pola metra dubine, naporan posao iskapanja jama umjesto radnika obavit će stroj – kaže S. Orozović.

Na Gradskom groblju u Virovitici ima 6334 grobna mjesta, a ukopana su 12.762 pokojnika. Groblje se širi, svako se polje pomno uređuje, a za sve poslove je zaduženo ukupno osam ljudi, uključujući voditelja i vozača. Na pojedinim lokacijama građani imaju na raspolaganju vodu, posebne kontejnere i klupe te stalak s alatima za čišćenje grobova.

– Ove godine smo proširili i vodovodnu te kanalizacijsku mrežu za dodatnih 160 metara kako bi građanima omogućili na groblju dodatne dvije slavine te po jedan stalak s alatima – objašnjava S. Orozović.

groblje virovitica 2017 1Uređen je i glavni križ, uz koji će mnogi i ove godine zapaliti svijeću na blagdan Svih svetih i pomoliti se. Uređen je oproštajni prostor, postavljeno je pet novih žardinjera, a prošle godine su postavljene nove klupe i koševi. Oni koji na groblje dolaze biciklom, sada imaju na raspolaganju i poseban prostor za svoje vozilo. Za plastiku, svijeće, cvijeće i ostalo postavljeno je šest novih, zatvorenih kontejnera uz asfaltirane staze. U okviru mrtvačnice obnovljen je razglas i videonadzor.

MJESTO ZA POKOP URNI

Između grobnih polja 21 i 22 planirano je posljednje počivalište za one koji će umjesto lijesa biti pokopani u urni.

– Godišnje imamo oko 10 pokopa urni, a sada ćemo i mi imati svoje mjesto baš za tu vrstu pokopa. Riječ je o trideset kazeta za ukop, što će u budućnosti omogućiti pokop oko 150 urni – kaže S. Orozović.

groblje virovitica 2017 5Na mjesnim grobljima u Rezovačkim Krčevinama lani je postavljena slavina u središtu groblja, a ove godine intenzivno se radi na rješavanju pitanja oborinskih voda. Na mrtvačnici je obnovljena fasada. U Rezovcu su zbog problematične podloge na kojoj se groblje nalazi betonirani potporni zidovi te je postavljena zaštita od urušavanja. I ondje je obnovljena fasada mrtvačnice.

S. Orozović ističe kako je najveći plan u budućnosti izgradnja nove mrtvačnice i uređenje parkirališta na groblju u Virovitici. Jedan od dugoročnih planova je i osvijetliti cijelo groblje te ga pokriti videonadzorom. Kamere bi trebale odvratiti lopove koji s grobova otuđuju cvjetne aranžmane. (www.icv.hr, mlo, foto: Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content