POČELA SEZONA GRIJANJA U VIROVITICI: Ove godine grijanje na drva jednako skupo kao i na plin

Nakon punjenja sustava za centralna grijanja i ostalih pripremnih radnji virovitička tvrtka Poslovni park Virovitica spremna je za početak nove sezone grijanja. Riječ je o tvrtki koja iz pet kotlovnica u zgrade kolektivnog stanovanja, 404 stana te 40 poslovnih prostora, isporučuje toplinsku energiju.

Inače, grijanje u novoj ogrjevnoj sezoni u Virovitici je već počelo, uključenjem u sustave prioritetnim, krajnjim kupcima. Griju se Dječji vrtić “Cvrčak”, škole, bolnica i Dom zdravlja. Nakon zahtjeva predstavnika suvlasnika zgrada grijanje će u rad biti pušteno i u stambenim, odnosno poslovnim zgradama, kaže Matija Mustač, direktor Poslovnog parka Virovitica.

Građani se u svojim domaćinstvima također griju. Niske večernje i jutarnje temperature natjerale su mnoge da prvi put u sezoni pokrenu radijatore ili ubace drva u peć.

SPREMNI ZA NOVU SEZONU

Ogrjevna sezona inače počinje razdobljem spremnosti za grijanje, najranije 15. rujna, a najčešće oko 15. listopada.

– Svim stanarima zgrada kolektivnog stanovanja uputili smo obavijest o spremnosti nove sezone grijanja te da ćemo, ako nam predstavnici suvlasnika ne upute ranije zahtjev za uključenjem u sustav, grijanje započeti po standardnim uvjetima. Oni ovise o sljedećem: ako se prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda u tri uzastopna dana u 21 sat izmjeri temperatura zraka od 12 Celzijevih stupnjeva ili niža, krenut će se s grijanjem – o spremnosti Poslovnog parka Virovitica za početak nove ogrjevne sezone kazao nam je direktor tvrtke Matija Mustač.

U zadnjih nekoliko godina stanari zgrada kolektivnog stanovanja u Virovitici bili su veoma nezadovoljni načinom grijanja, ponajviše visokim računima. Poslovni park koji je nakon Plina VTC zadužen za toplinsku energiju, uložio je znatna sredstva u zamjenu starih toplovodnih kotlova s novim kondenzacijskim, smanjena je potrošnja energije i povezanih troškova.

DRVA NI ZA LIJEK

Za šezdesetak kvadratnih metara u sezoni grijanja, koja traje prosječnih sedam mjeseci, stanari zgrada kolektivnog stanovanja izdvojili su oko 5000 kuna. No, mnogi Virovitičani radije se griju na drva, posebno u obiteljskim kućama. Upravo je ta vrsta ogrjeva najtraženija ove sezone. Građani poručuju da ih s krajem rujna više nema “ni za lijek”. Oni koji već nisu spremili prosječnih 15 kubičnih metara po domaćinstvu za zimu, moraju se snalaziti kako znaju. Inače, uzme li se u obzir trenutna računica cijene plina i drva za ogrjev, ove godine bit će jednako grijati se na drva ili plin. U prosjeku, domaćinstva će za 15 kubičnih metara izdvojiti oko 4950 kuna, u koje je uračunata i cijena piljenja, dok će za stan od šezdesetak kvadrata cijena grijanja na plin za cijelu sezonu u prosjeku iznositi tek pedesetak kuna više. (www.icv.hr, zc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content