Početna konferencija projekta vrijednog 90 milijuna kuna: Započeo projekt ”Geo priče UNESCO geo parka”

Na izletištu Jankovac, u prostorima Javne ustanove Parka prirode Papuk, održana je početna konferencija projekta ”Geo priče UNESCO geo parka” vrijednog 90 milijuna kuna čime je obilježene i službeni početak projekta. Konferenciji su nazočili zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, zamjenik župana Požeško-slavonsko županije Željko Jakopović, gradonačelnik grada Požege Darko Puljašić, načelnici općina s područja Parka, Mirko Mališ (Čačinci) Predrag Filić (Voćin), Vlado Boban (Velika) i Mile Pavičić (Kaptol), ravnateljice Opće bolnice Virovitica Mirjana Peček, predstavnici partnera na projektu ŽUC-a VPŽ, SAFU-a, VIDRA-e, Turističke zajednice VPŽ, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima VPŽ, Hrvatskih šuma, ravnatelji Parkova prirode Kopački Rit i Lonjsko polje Davor Mikulić i Ivor Stanivuković te mnogi drugi visoki i ugledni gosti.

Nazočne je na početku pozdravio ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Papuk Alen Jurenac:

-Napokon imamo priliku za sinergijski razvoj da se direktno upoznaju ozbiljni investicijski planovi, financijski okviri, mogućnosti za izvore financiranja, usklađenosti s potrebama Parka, ali i ono što je najvažnije s potrebama stanovništva. Svjesni današnjeg ekonomskog trenutka, znamo da se jedinice lokalne samouprave moraju povezati preko projekata i ovo okupljanje jedan je veliki korak ka tome. Papuk je jednako lijep i u Voćinu, i u Velikoj i na Jankovcu i zato ta sinergija i naša geografska povezanost snažan su potencijal za buduće suradnje na širem planu. Dana smo krenuli s jednim od najvećih projekata u Slavoniji koji će zasigurno potpuno izmijeniti predodžbu o nerazvijenosti Slavonije i koji će značajno poboljšati turističku infrastrukturu Parka prirode Papuk na području obje županije. – rekao je između ostalog Jurenac.

2410geoprice2 CustomNazočnima su se potom obratili načelnik općine velika Vlado Boban, Voćina Predrag Filić te zamjenik župana Požeško-slavonske županije Željko Jakopović.

Projekt je predstavio stručni voditelj Parka prirode Papuk Goran Radonić istaknuvši kako u poznatoj vrijednosti projekta od 90 milijuna kuna, sufinancirani dio od EU, odnosno bespovratna sredstva, su u iznosu od 65.652.402,17 kn. Radonić je također izdvojio i niz aktivnosti ovoga projekta među kojima je podcrtao izgradnju i opremanje Geo info centra Voćin, opreman je Kuće panonskog mora u Velikoj te izgradnju županijske ceste od Slatinskog Drenovca do granice VPŽ u koju će biti uloženo 19.309.530,05, od čega Ministarstvo regionalnog razvoja daje 16.413.100,54, a partner na ovom dijelu Županijska uprava za ceste VPŽ 2.896,429,51 kunu. Završetak projekta očekuje se u ožujku 2020. godine. (www.icv.hr, vg)

2410geoprice1 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content