Posjetitelji u Voćinu razgledali oko 250 vrsta gljiva s Papuka

Park prirode Papuk u suradnji s Osnovnom školom, Općinom Voćin i gljivarskim društvom Našice organizirao je jučer (petak) već tradicionalnu izložbu gljiva u Hrvatskom domu u Voćinu.  Organizatori su ove godine prikazali više od 250 uzoraka gljiva kako bi putem tog bogatstva pokazali specifičnu ljepotu Papuka.

gljive1

Izložbu je otvorio Alen Jurenac, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Papuk, naglasivši među ostalim, kako Voćin postaje sve veća  turistička destinacija. Dodao je kako će tome pridonijeti i novi Multimedijalni centar, vrijedan više od 40 milijuna kuna, čija će izgradnja početi za nekoliko mjeseci. Dobrodošlicu posjetiteljima u Voćin poželio je Roko Perić, zamjenik načelnika Općine.

Profesor i predsjednik gljivarskog društva Našice Hrvoje Knežević,  posjetitelje je vrlo iscrpno upoznao s dobrim i lošim stranama gljiva. Govorio je, između ostalog, i o sličnim gljivama koje znaju razlikovati samo iskusni sakupljači te obrazložio da prosječni berač gljiva zna tek 5 do 10 vrsta.

gljive 11

Na izložbi se našlo i nekoliko tartufa, kako bi se pokazalo da Papuk ima i to blago. Među posjetiteljima i ove godine bio je bračni par iz Japana koji je na proputovanju. Izložbi je nazočio i novi načelnik Policijske uprave Virovitičko-podravske Siniša Knežević sa suradnicima. Stalna članica Gljivarskog društva, doktorica Ivanka Muršić za ovu prigodu pripremila je paštetu od gljiva u kojoj su posjetitelji uživali kao i u specijalitetima iz gljivarskog kotlića.

Sutra, 15. listopada, Park šuma Jankovac domaćin je natjecanja u kuhanju lovačkog kotlić gulaša koji organizira Turistička zajednica Općine Čačinci u suradnji s Planinarskim domom Jankovac i Parkom prirode Papuk.

(www.icv.hr, žf, foto: Ž. Felbar)

[g-gallery gid=”429474″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content